Oчаква се около два милиарда души да отидат до урните

...
Oчаква се около два милиарда души да отидат до урните
Коментари Харесай

OpenAI забрани технологията си за предизборни кампании и лобиране

Oчаква се към два милиарда души да отидат до урните за гласоподаване през 2024 година в 50 страни по света - повече от всяка друга година в историята.

На фона на възходящите опасения, че системите с изкуствен интелект могат всеобщо да основават дезинформация и да повлияят на гласоподавателите при вземането на значими решения, OpenAI наложи ограничавания за използването на технологията ѝ в политиката.

ChatGPT и Dall-E са едни от най-мощните AI приложения за чатботове и генериране на изображения. Развитието на тези принадлежности поражда терзания, че софтуерът, основан от OpenAI и други сходни, може да се употребява за манипулиране на гласоподавателите с подправени вести и компютърно генерирани облици, отбелязва The Wall Street Journal.

Компанията съобщи, че на хората не е разрешено да употребяват технологиите ѝ за политически акции и лобиране. Също по този начин е неразрешено да се основават чатботове, които приказват от името на претенденти и други действителни лица (и дублират техните образи), както и генериране на наличие, което се употребява от името на разнообразни институции. 

OpenAI също по този начин постанова ограничавания върху функционалности, които обезкуражават гласуването. Въпросите за това по какъв начин и къде да се гласоподава ще бъдат решавани с връзка към CanIVote.org, ръководена от Националната асоциация на държавните секретари на Съединени американски щати.

За да помогне на гласоподавателите да преценяват дали дадени информация и фотоси са генерирани от изкуствен интелект, OpenAI ще стартира да кодира детайлности за произхода на изображенията, генерирани от Dall-E, заяви компанията. Тя добави, че все по-често дава връзки към новинарски репортажи, с цел да помогне на гласоподавателите да оценят надеждността на генерирания текст.

Други производители на системи с изкуствен интелект също оповестиха ограничения преди изборите по целия свят през 2024 година

Миналия месец Гугъл заяви, че ще ограничи изборните запитвания до своя чатбот Bard, до момента в който още предходната година Meta забрани на политическите акции да употребяват AI принадлежности за реклама.

Политиците в Съединени американски щати показаха обаче подозрения, че софтуерните компании ще съумеят да обуздаят системите си, разяснява WSJ. По време на чуване в Конгреса през май на основния изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман сенаторът Ричард Блументал подчертае рисковете, като употребява проява на глас, генериран от AI, който чете изказване.

" Какво би станало, в случай че той беше дал утвърждение на капитулацията на Украйна или на управлението на Владимир Путин? ", попита той.

Алтман отговори на някои от опасенията, като съобщи, че чатботът на компанията му е " инструмент, а не творение " и " технология, върху която хората имат огромен надзор ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР