Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за

...
Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за
Коментари Харесай

Влагат 28 млн. евро за съвместни проекти със Северна Македония

 Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за реализация на взаимни планове сред България и Република Северна Македония в програмния интервал 2021-2027 година Това е индикативният бюджет на програмата за трансгранично съдействие сред двете страни, откакто на 3 февруари българското държавно управление взе решение да усили с 46% каузи на средствата от Европейския фонд за районно развиване по програмата по отношение на сегашния програмен интервал 2014-2020 година, като все още се чака дефинитивно утвърждение на предлагането от Европейската комисия. С това решение българското държавно управление удостовери още веднъж високия капацитет и добавена стойност на взаимната стратегия за трансгранично съдействие и общите планове за възстановяване на живота и икономическото положение в района.

Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства онлайн съвещание на взаимната работна група за подготовка на Програмата за трансгранично съдействие INTERREG-IPA сред Република България и Република Северна Македония за интервала 2021-2027 година От страна на Република Северна Македония съпредседател на съвещанието бе Зоран Димитровски – заместник-министър на локалното самоуправление.

Работната група утвърди обновена стратегическа рамка на бъдещата стратегия, което ще разреши създаване на план на програмен документ и започване на договаряния с Европейската комисия.

Три са главните целта, които ще се поддържат по взаимната стратегия, стана ясно на срещата. Сред тях са реализацията на  стратегическия план за създаване на граничен пункт " Клепало " сред Струмяни и Берово. Вторият приоритет е ориентиран към използване на интегрирания териториален метод по Цел на политика 5 " Европа по-близка до жителите ", който има за цел да свърже директно локалните потребности със стратегическите посоки за развиване и да даде опция на локалните заинтригувани страни да приоритизират вложенията за възстановяване благосъстоянието на района.  В рамките на целта ще се подаде ръка и на дребния и междинен бизнес в пограничния район посредством целенасочена поддръжка с опростени принадлежности за финансиране за модернизиране и разширение на производството. Програмата ще финансира и планове по европейския приоритет " Зелена Европа ", ориентирани към създаване на зелена инфраструктура за понижаване на нездравословните излъчвания и замърсяването на околната среда. Николова посочи, че този вид планове ще бъдат ясно разграничени от  целенасочената поддръжка, която ще получим по Фонда за обективен преход, както и от плануваните вложения на национално равнище.

По време на съвещанието бе маркиран и напредъкът по актуалната стратегия. " Имаме една от най-добре представящите се стратегии в Европейски Съюз и цифрите приказват сами за себе си ", уточни заместник-регионалният министър. Към днешна дата са подписани 77 контракта на обща стойност над 19,4 млн. евро, което съставлява съвсем 100 % от бюджета на програмата. Вече са изплатени над 12,5 млн. евро на бенефициенти от двете страни на границата, което е съвсем 65% от общия ѝ запас.

Зам.-министър Николова съобщи още, че макар компликациите, свързани с пандемията от Коронавирус, не беше позволено закъснение на заплащанията към  бенефициентите по планове, като по този метод програмата се оказа благонадежден и предвидим сътрудник в сложните моменти на рецесия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР