Очаква се на започващото днес двудневно заседание по паричната политика

...
Очаква се на започващото днес двудневно заседание по паричната политика
Коментари Харесай

Започва двудневното заседание на УФР по паричната политика

Очаква се на започващото през днешния ден двудневно съвещание по паричната политика Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да увеличи главните си лихви, откакто на предходното съвещание остави ставките непроменени, и да алармира за възможни нови нараствания. Членовете на УФР ще обсъдят доколко би трябвало да се задуши икономическата интензивност, с цел да бъде овладяна инфлацията, заяви " Файненшъл таймс ", представени от Българска телеграфна агенция.

Инвеститори предвиждат, че централната банка ще вдигне референтната си рента с още четвърт процентен пункт (25 базисни пункта) след паузата през юни, което би изпратило лихвите до диапазона 5,25 - 5,5 на 100.

Множество участници на фондовите пазари са уверени, че това ще бъде последното нарастване на лихвените проценти от УФР. Други икономисти обаче споделят, че сходен метод е малко евентуален, защото институцията ще желае да резервира гъвкавостта си по отношение на по-нататъшно стягане на паричната политика, в случай че цените не се намалят толкоз, колкото се чака през идните месеци.

" Малко евентуално е комитета (който дефинира лихвените политики на УФР – бел. р.) да пожелае да алармира, че чака паузата да бъде в удължена ", сподели някогашният чиновник на УФР Крис Доуси, който в този момент е началник на икономическите проучвания в " Ди И Шоу груп " (DE Shaw group).

Слуховете, че УФР може да приключи поредицата от нараствания на лихвените проценти, се появиха след оповестени наскоро стопански данни, показващи уверено закъснение на инфлацията, както и продължаващо изстудяване на пазара на труда в страната.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР