Очаква се малките ледници в Пирин да изчезнат окончателно към

...
Очаква се малките ледници в Пирин да изчезнат окончателно към
Коментари Харесай

Малките ледници в Пирин изчезват до 2045 г.

Очаква се дребните ледници в Пирин да изчезнат дефинитивно към 2045 година Това съобщи доцент Емил Гачев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките при представянето на резултати от теренно изследване в планината, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че в Пирин има два микроледника , които се намират в най-високата мраморна част на планината. Единият е Снежника, намиращ се в циркуса Големия Казан под връх Вихрен, а другият е Бански суходол, ситуиран под северната стена на карстовия борд Кончето.

Според проучванията тези ледници съществуват без спиране от най-малко 500 години.

По думи на Гачев най-голямата полезност на българските дребни ледници е, че са безпристрастни и точни регистратори на климатичните промени.
 Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години
Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Ускорението е трагично: изгубен е толкоз лед, колкото сред 1960 година и 1990 година

Той изясни, че има наклонност към безснежни зими през последните 7-8 години. Дефицитът на сняг през декември и януари частично се компенсирал от обилни превалявания през март и април. Това са обособени събития с натоварен дъжд, които водят до струпване на лавинен сняг, посочи професорът и добави, че това въздейства върху положението на микроледниците.

" Наблюдава се деградация на дребните ледници в снежници и ледени преспи. В Пирин тази деградация в интервала след 2018 година визира по-силно микроледника Бански суходол. Той не демонстрира интензивност и се трансформира в ледена преспа ", разяснява доцент Гачев.

Той уточни, че последните 150 години са интервал на непрекъснато климатично стопляне поради повишение на слънчевата интензивност след дребната ледникова ера, което съответствува и с индустриалната гражданска война.
 Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век
Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Възможно е да изгубят до 75% от размера си до 2100 година

Ученият уточни, че микроледникът Бански суходол се намира на близо 2700 метра височина. Той съумява да се запази с помощта на по-ниските температури. При него лавиносборът е до четири пъти по-малък по отношение на този на Снежника, заради което интензивните превалявания през май-юни стопяват снежната завивка и го оголват през юли.

Лавинната активност е по-значима за Снежника заради фуниевидната форма на ската, концентриращ сняг от 20 пъти по-голям от площта на микроледника. Това защищава микроледника от резултата на високите летни температури през първата половина на лятото.

Понастоящем микроледници се срещат в три от високите планини на Балканския полуостров - Дурмитор (в Черна гора), Проклетия (в Албания) и Пирин (в България).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР