Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло

...
Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло
Коментари Харесай

Лятото започва от утре, очаква се да е слънчево, топло и с малко валежи

Очаква се лятото у нас да е обикновено, малко по-топло и може би с малко по-сухо време. Това предвижда климатологът проф. Георги Рачев, представен от Българска телеграфна агенция. Утре в 12:13 часа българско време настава астрономическото лято и слънцето "ще кулминира " тъкмо над тропика на рака.

Рачев означи, че преди няколко дни над България е минал бавноподвижен средиземноморски циклон, който е "спасил " страната ни от суша. В над половината от територията на обработваемата земя у нас е била изчерпана почвената влага, а тя е нужна за есенните култури - царевицата и слънчогледа.

"България създава 10-11 милиона тона зърно и изнася към 4 милиона тона пшеница, както и повече от един милион и половина тона слънчогледово семе във тип на слънчогледови семки и на нерафинирано олио. Този циклон, който мина над страната ни, "наля " в бюджета на фермерите може би към 3 милиарда лв. ", разяснява проф. Рачев.

До края на юни времето у нас ще е хубаво, като сред 3 и 5 юли се чакат температури до 40 градуса по Целзий.

До края на юни времето ще е топло със следобедни валежи, само че не толкоз чести, колкото бяха до момента. Температурите в София ще надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската равнина, в Дунавската низина и около Дунава те ще са към 35 градуса и даже по-високи във Видин, Лом, Русе и Плевен.

Според проф. Рачев, времето през юли и август ще бъде малко по-топло и изсъхнало от естественото. Той изясни, че през същинския летен сезон високата атмосфера към този момент се затопля и няма да има толкоз доста ектремни метеорологични феномени като стихии и градушки, както през май и юни. Гръмотевичните стихии ще са по-слаби и ще бъдат доста по-малко спрямо юни.

"По морето, и изключително по южното ни Черноморие, и в Южна България, август е месецът на засушаването, с най-малко превалявания и с ясно, хубаво и слънчево време. Много рядко, един път на 20 години, август е "отвратителен " - с повече превалявания и с по-хладно време. От 2000 година леден и дъждовен август не сме имали ", разяснява проф. Георги Рачев.

Той предложи на туристите да не не помнят и септември, като подобаващ за морска отмора, който по всички индикатори за последните 25 години на практика се приближава до летен месец.

Климатологът заключи, че в България по принцип,най-високи са температурите през юли, защото слънцето е доста високо, а земята е суха.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР