Очаква се липса на работници за летния сезон у нас.

...
Очаква се липса на работници за летния сезон у нас.
Коментари Харесай

Фирми не смеят да открият нови работни места

Очаква се липса на служащи за летния сезон у нас. Най-критична е обстановката в Бургаско, където се търсят 27 хиляди служащи за идното лято.
 
На второ място с липса на фрагменти е София, където не доближават 26 700 души, сочи изследване за потребността от работна ръка на Института за пазарна стопанска система. На трето място е Варна, където има потребност от 25 800 служащи и Пловдив на четвърто - с 18 900 души.
 
В доста от областите профилът на търсенето е хетерогенен, само че водещи са туризмът, търговията и превоза.
 
Необходим е импорт на фрагменти извън, сподели пред Радио София Надя Василева - ръководител на Българската конфедерация по заетостта. „ За страдание, процесът по импорт за този сезон е трябвало да започва много от дълго време, защото лишава много време. Вносът е решение, само че би трябвало да бъде плануван авансово “, изясни Василева.
 
По думите й е нужна смяна в условията, защото сега има повече от 17 разнообразни точки, които работодателите би трябвало да спазят, преминавайки през процеса на импорт на фрагменти.

Вдигат заплатите на служащите за туристическия сезон на Черноморието

„ Тази процедура би трябвало да бъде по някакъв метод подкрепена от страната, с цел да може да се случва по-бързо “, изясни Надя Василева. Тя добави, че има спад в отварянето на нови позиции. Проблемът, съгласно нея, идва и от обстоятелството, че сега има ниска безработица и няма задоволително претенденти.
 
„ Работодателите, макар че имат потребност от нови фрагменти, те не смеят даже да отворят нови работни места, а се пробват по някакъв метод да дадат работата, която имат допълнително на хората, които работят при тях “, посочи Василева.
 
 istock istock
По думите й, спад в предлагането се следи във всички браншове, в това число IT.
 
„ Когато имаме ниска безработица и липса на хора, от там следва невисок растеж на стопанската система “, изясни тя. Според Василева би трябвало да се регистрира и обстоятелството, че не всички безработни имат предпочитание да стартират работа.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР