Очаква се икономиката на Германия да измести японската като трета

...
Очаква се икономиката на Германия да измести японската като трета
Коментари Харесай

Германия измества Япония в топ 3 на най-големите икономики

Очаква се стопанската система на Германия да измести японската като трета по величина в света през 2023 година, подкрепена от обезценката на йената по отношение на $ и еврото, оповестява „ Блумбърг ”.

Последните прогнози на Международния валутен фонд правят оценка номиналния БВП на Германия на близо 4,5 трилиона $ през тази година, спрямо 4,23 трилиона за Япония. Средният БВП на човек в Германия се чака да доближи 52 824 $ през тази година спрямо 33 950 $ в Япония.

Прогнозите идват в миг, когато японската валута се колебае покрай границата от 160 йени по отношение на еврото и се търгува близо до 33-годишното дъно по отношение на $ към 152 йени, достигнато тъкмо преди година, предава Нова нюз. 

Слабостта на йената обаче значително е породена от фундаментални разлики в паричната политика. Федералният запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка покачиха внезапно лихвените проценти от доста ниските равнища по време на пандемията. В същото време Централната банка на Япония резервира стимулиращата си парична и лихвена политика, защото се стреми да подхранва растежа на цените след години на дефлация.

Данните обаче сочат и по-стабилен дълготраен напредък в Германия, който е мотив за угриженост от страна на ръководещите в Япония, до момента в който обмислят последния си стопански подтикващ пакет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР