Очаква се Гърция да бъде първата страна, която да активира,

...
Очаква се Гърция да бъде първата страна, която да активира,
Коментари Харесай

Гърция представи европейския цифров сертификат за COVID-19

Очаква се Гърция да бъде първата страна, която да задейства, по-рано от 1 юли, европейския дигитален документ EU Digital Коронавирус Certificate, което ще улесни пътуванията в границите на Европейския съюз.

Това стана ясно след представянето през днешния ден на европейския дигитален документ EU Digital Коронавирус Certificate от министър-председателя Кириакос Мицотакис и държавния министър на цифровото ръководство Кириакос Пиеракакис.

Цифровият документ Коронавирус на Европейски Съюз, както се назовава, е предложение на гръцкия министър председател отпреди четири месеца, което беше признато от Европейски Съюз и все още се оформя. Според информация, документът ще бъде електронен и ще съдържа база данни за пътуващия, които ще се разчитат електронно. Целта е освен да се избегнат фалшификатите на хартия, само че и да се улесни прекосяването през граничните пунктове.

Коронавирусът работи като катализатор за цифровата промяна на страната. Готови сме да активираме цифровия документ по-рано от 1 юли, съобщи министър председателят Мицотакис по време на представянето на европейския цифров документ в наличието на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Насърчаваме и останалите страни да създадат същото, с цел да избегнат сложността на двустранните договаряния. Намерението ни е не да се разделяме, а цифровият документ ще има решителен принос за улеснение на пътуванията, изключително през лятото и туристически сезон, акцентира министър председателят.

Сертификатът ще се основава на една база данни, която ще покаже дали и по кое време притежателят е бил имунизиран, дали и по кое време се е разболял и дали има негативен PCR тест или тест за антиген. Той ще работи като скоростен път за всички европейци, улеснявайки граничния надзор и затова пасажерите.

Готовността на Гърция при издаването на документа дава опция да стартира използването му преди формалната европейска премиера в съдействие с други страни, които са на сходно равнище. Това обявиха и държавни източници, осведомени със съществуващите съвещания, като измежду тях са Франция и Скандинавските страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР