Очаква се днес експертите от Международната агенция за атомна енергия

...
Очаква се днес експертите от Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

„Енергоатом“: Реактор в АЕЦ „Запорожие“ е изключен заради руски обстрел

Очаква се през днешния ден специалистите от Международната организация за атомна сила да дойдат в АЕЦ " Запорожие ", която е цел на обстрел от няколко седмици. За да стигне до оборудването, делегацията би трябвало да мине през фронтовата линия. Генералният шеф на организацията увери, че задачата е получила гаранции за сигурност и от Киев, и от Москва. 

Сраженията в региона на Запорожие не престават. Появиха се и известия, че пътят на задачата на Международната организация за атомна сила е цел на офанзиви.

Делегацията, която ще инспектира най-голяма атомна електроцентрала в Европа, е получила гаранции за сигурност и от двете страни.

 
Мисията ни ще продължи няколко дни. Ако успеем да установим непрекъснато наличие или, по-добре казано, дълготрайно наличие, тогава тя ще бъде удължена. Но тази първа, да го кажем, част, ще отнеме няколко дни.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ

Почти през цялото време на войната АЕЦ „ Запорожие “ е под съветска окупация, само че се поддържа от украински инженери. 

От седмици Киев и Москва се упрекват взаимно за обстрела към оборудването. 

Поредното обвиняване пристигна през днешния ден - украинските управляващи обявиха, че Русия е нанесла артилерийски удари по Енергодар - града, в който се намира централата. 

Украинският оператор " Енергоатом " разгласи, че един от двата работещи реактора е бил изключен поради обстрел.

 
За някои силата е единствено в ракетите и нуклеарните оръжия. За нас силата е във философията, манталитета, в разсъдъка и думите. За нас това също е въоръжение. Надявам се всяка страна, всяка нация, всяка институция и общественост по света да схваща ясно това, което Украйна претърпява сега.
Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Пример за това, което претърпяват украинците сега, може да се види в Краматорск, в региона на Донецк, град, който от началото войната неведнъж беше нападнат. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР