Очаква се да има малки взривове на заболяваемостта от коронавирус

...
Очаква се да има малки взривове на заболяваемостта от коронавирус
Коментари Харесай

МЗ с план да затваря училища поетапно и локално

Очаква се да има дребни гърмежи на заболяваемостта от ковид единствено на местни места - това значи ендемичен стадий на развиване на заболяването. Това сподели пред бТВ вирусологът проф. Радка Аргирова.  " Ендемично не значи безвредно, той продължава да мутира и някоя от тях може да е рискова ", разясни тя.

Аргирова посочи, че остават признаци на дихателната система - хрема, кашлица, от време на време зной незабавно или по-късно, температура. В същото време са намалели признаците като утежняване на усета и мириса.

В началото на образователната година се чака засилено заразяване, само че Министерство на здравеопазването има проект да работи по места в учебните заведения - локално и поетапно.

Тя предложи неимунизираните да се имунизират в този момент. " Периодът е рационален, тъй като разновидностите на ковид са чувствителни на имунизацията, изключително това се отнася за хората над 60 година и хората с хронични болести ", сподели тя.

Ако човек е имунизиран с една доза, може да изчаква новия вид на имунизацията, който визира и остарелия вид и настоящия сега най-вече ВА.5, предложи вирусологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР