Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към

...
Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към
Коментари Харесай

Дефицит от 0,4% очаква МФ към края на септември

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към септември 2023 година да бъде недостиг в размер на към 0,78 милиарда лева или 0,4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Очакванията са на Министерство на финансите и са на база предварителни данни.

От МФ показват, че планувания за 2023 година недостиг за годината в размер на 4,6 милиарда лева Очаква се в оставащите месеци до края на годината бюджетното салдо да доближи планувания недостиг от 2,5% от Брутният вътрешен продукт.

Прогнозираното разширение на недостига през септември се дължи на планувани обилни по мярка заплащания в месеца: лихвени заплащания по държавния дълг (над 0,3 милиарда лева.), изплатена държавна помощ по скица " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо въздействиe на съветската експанзия против Украйна " и други заплащания към селскостопанските производители (близо 0,3 милиарда лева.).

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2023 година са в размер на 47,6 милиарда лева (68,6% от годишния разчет). Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 3,4 милиарда лева (9,9 на сто), а неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) - са по-малко с 0,7 милиарда лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2023 година са в размер на 48,4 милиарда лева (65,4% от годишния разчет) и нарастват с 10 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при обществените разноски, както и в частта на разноските за личен състав, финансовите разноски и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз , изплатена към 30.09.2023 година от централния бюджет, възлиза на 1,25 милиарда лева , което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, към септември 2023 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец октомври 2023 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР