Очаква се българите в чужбина да гласуват на изборите на

...
Очаква се българите в чужбина да гласуват на изборите на
Коментари Харесай

Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции, разкрити в 68 държави

Очаква се българите в чужбина да гласоподават на изборите на 14 ноември в 760 секции, ситуирани в 68 страни. Това заяви ръководителят на работната група " Избори " в Министерството на външните работи Иван Кондов и непрекъснат секретар на Министерство на външните работи пред медиите.

В към 200 секции ще се гласоподава с машини, а прогнозата е, че може би ще се се гласоподава с 360 машини, уточни Кондов.

Има спад на подадените заявки, регистрираха от Външно министерство.

Като най-голямото предизвикателство по отношение на организацията на идния избор в чужбина Кондов посочи провеждането на възможен втори тур, в случай че има подобен.

Като доста огромна компликация той означи, че при увеличението на изборните секции, ще би трябвало за доста къс интервал от време да бъдат изпратени още веднъж в същите секции бюлетини и ги тормози, че ЦИК обмисля разновидността вместо нов програмен продукт във към този момент изпратените машини, да се изпратят нови машини отсам.

Иван Кондов означи, че в случай че не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят на всички места бюлетини и машини за гласоподаване на втори тур.

Предвид измененията в Изборния кодекс и поради обстоятелството, че към този момент имаме голям брой секции в чужбина, нашето предпочитание и виждане е, че може би е време да се намерения за прекосяване към отдалечено гласоподаване по пощата, което да облекчи процеса, уточни Иван Кондов.

От Външно министерство обясниха още, че декларацията си гласоподавателят може да попълни и подпише и отвън секционната комисия, тъй като законът не прецизира къде да бъде направено това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР