Очаква се 193-те членове на Общото събрание на ООН да

...
Очаква се 193-те членове на Общото събрание на ООН да
Коментари Харесай

Докато ООН гласува за Газа, Палестина може само да наблюдава

Очаква се 193-те членове на Общото заседание на Организация на обединените нации да гласоподават за войната Израел-Газа в петък, само че като наблюдаващ, а не като член, Палестина няма да има думата.

Йордания, действайки от името на арабските страни, предложи резолюция на Общото заседание, призоваваща, наред с други неща, за филантропично преустановяване на огъня, откакто по-малкият и по-мощен Съвет за сигурност на Организация на обединените нации не предприе дейности, макар възходящия брой на жертвите от продължаващите бомбардировки на Израел.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла ICC би трябвало незабавно да проверява случилото се в арабската болница ал-Ахли Палестинският дипломат приканва Организация на обединените нации да „ спре убийствата “, до момента в който Израел удря Газа Какво може да направи Обединените народи, с цел да постави завършек на войната на Израел против Газа? завършек на списъка

„ Призовавам всички вас да гласувате за прекъсване на убийствата. Гласувайте за филантропична помощ, която да доближи до тези, чието оцеляване зависи от това. Гласувайте, с цел да спрете тази полуда “, сподели посланикът на Палестина в Организация на обединените нации Рияд Мансур в прочувствена тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации в четвъртък.

Палестинският външен министър също се обърна към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на специфична сесия тази седмица, само че като страна наблюдаващ, която не е член, Палестина не може да взе участие по същия метод като пълноправна държави-членки на Организация на обединените нации.

Докато членовете на Организация на обединените нации не престават да разискват по какъв начин ще отговорят на филантропичната рецесия в Газа, ето малко управление за статута на Палестина в Организация на обединените нации.

Наблюдател, който не е член

През 2012 година болшинството от 193-те членове на Общото заседание гласоподаваха за даване на статут на наблюдаващ на Палестина като нечлен.

Общо 138 от 193-те членове на Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподаваха „ за “, до момента в който девет гласоподаваха „ не “, а 46 се въздържаха или не гласоподаваха.


Сред страните, които гласоподаваха срещу, бяха Съединените щати, Израел и Канада, както и тихоокеанските островни народи, в това число Науру и Палау.

Статутът на наблюдаващ на страна, която не е членка, не е публично приет в Хартата на Организация на обединените нации, само че има дълга история. За първи път е държан от Швейцария и сега се държи единствено от Палестина и Светия трон, прочут също като Ватикана.

Решението да се даде на Палестина статут на нечлен надалеч не беше първият или последният път, когато Общото заседание гласоподава за Палестина.

През 1947 година тогавашните членове на Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподаваха резолюция, озаглавена бъдещото държавно управление на Палестина.

Резолюцията реши, че Палестина ще бъде „ [разделена на две страни “ със основаването на „ Независими арабски и еврейски страни “, както и „ Специален интернационален режим за град Йерусалим ”.

Резолюцията беше призната с 33 от тогавашните 57 членове на Общото заседание на Организация на обединените нации, които гласоподаваха за.

Броят на членовете на Организация на обединените нации по това време е бил доста по-малък, в сравнение с е през днешния ден, защото десетки сегашни държави-членки към момента не са спечелили самостоятелност от европейските колониални сили.

Две години по-късно, през 1949 година, страната Израел е призната в Организация на обединените нации като неин 59-ти член.

Кой съставлява Палестина?

Във вторник тази седмица външният министър на Палестина Рияд ал Малики се обърна към открития спор на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Ал-Малики е част от Палестинската власт, която се управлява от политическа формация, друга от Хамас, която управлява Газа.

Палестинската власт продължава да съставлява палестинците в Организация на обединените нации, макар че вкъщи нейната власт да ръководи от името на всички палестинци е комплицирана.

Може ли Палестина да стане пълновръстен член на Организация на обединените нации?

През 2019 година Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава да разреши на Палестина краткотрайно да упражнява лимитирани спомагателни пълномощия, до момента в който ръководи Групата от 77, група в Организация на обединените нации, която в началото имаше 77 членове, само че в този момент има повече от 130.

Една от страните, които се опълчиха на краткотрайната мярка, беше Австралия.

Джилиан Бърд, посланикът на Австралия в Организация на обединените нации по това време, сподели на Общото заседание, че Австралия е гласувала с „ не “, тъй като е видяла „ опитите на Палестин да изискат признание като страна на интернационалните конгреси [като] надълбоко безполезни за напъните за решение за две страни. ”

Докато Общото заседание гласоподава за нови препоръчани членове, Съветът за сигурност е този, който взема решение кои претенденти да бъдат взети поради.

Съветът има 15 члена, само че петте непрекъснати членове – Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати – имат право на несъгласие. Съединени американски щати са го употребявали към 34 пъти, с цел да блокират резолюции, критикуващи Израел.

Кой може да гласоподава?

„ Когато Съветът за сигурност не е в положение да работи, Общото заседание би трябвало да се засилва “, сподели Денис Франсис, президент на Общото заседание, когато свика особено съвещание на Общото заседание Събрание тази седмица по искане на Йордания, Мавриций и няколко други страни.

За разлика от Съвета за сигурност, който има единствено 15 членове, Общото заседание на Организация на обединените нации включва всички 193 държави-членки на Организация на обединените нации.

Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации също е по-малко комплицирано, в сравнение с в Съвета за сигурност, където резолюциите постоянно са били блокирани от непрекъснатото несъгласие. Китай, Русия и Съединените щати използваха своето несъгласие, с цел да блокират резолюциите на Съвета за сигурност по отношение на Израел-Газа през последните две седмици.

Но до момента в който членовете на Общото заседание на Организация на обединените нации от време на време възприемат друг метод към Палестина от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации се смятат за по-малко правно обвързващи от резолюциите на Съвета за сигурност, изключително когато става въпрос до мощно оспорваните сега апели за преустановяване на огъня.

Докато и двата органа на Организация на обединените нации не престават да обмислят своите деликатно дефинирани резолюции, Мансур подсети на членовете на Организация на обединените нации „ да помнят, че се срещаме тук, до момента в който палестинците в Газа са под бомбите “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР