Очаква ни удар върху заетостта през зимните месеци, тъй като

...
Очаква ни удар върху заетостта през зимните месеци, тъй като
Коментари Харесай

КНСБ: Готвят се масови съкращения в големите предприятия

Очаква ни удар върху заетостта през зимните месеци, защото към този момент има поръчки за всеобщи съкращения в огромни предприятия от тежката промишленост поради високите цени на тока. Това съобщи президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров. Спешно би трябвало да бъдат подкрепени компаниите и всички субекти на свободния пазар, както и българските жители, сподели той пред Българска телеграфна агенция.

Финансовите обезщетения за компаниите би трябвало да бъдат възобновени още от декември с по-значима поддръжка и да продължат най-малко за първото тримесечие на 2022 година, с цел да не се осъществят желанията за всеобщи съкращения, счита Димитров.

Той напомни, че над два милиона български жители имат проблеми с отоплението през зимния сезон. Необходимо е внезапно разширение на обсега на целевото енергийно подкрепяне, както и да се поправя месечната стойност на помощта за втората половина на отоплителния сезон - месеците януари, февруари и март 2022 година, съгласно новите цени на електрическата енергия, счита Пламен Димитров.

Предложеното от съдружните сътрудници разсрочено заплащане на сметки може да върви в композиция с ограниченията, за които упорства КНСБ, само че единствено по себе си не би могло да поддържа в задоволителна степен хората, добави президентът на КНСБ.

КНСБ счита, че минималната работна заплата през 2022 година би трябвало да бъде най-малко 750 лв.. Това, което се декларира, че няма да има пенсионер, който да е под прага на беднотия, е много похвално, само че би трябвало да има и поръчка, че до края на мандата няма да има работещ българин, който да е под заплатата за прехрана на живота, сподели още президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му заложеното в съдружното съглашение в частта " Труд и обществена политика " е неизчерпателно и не адресира всички нужни стъпки, които би трябвало да бъдат направени. Ние поддържаме част от ограниченията, само че някои от тях са към този момент настоящи, уточни водачът на КНСБ.

Според Пламен Димитров темата за пенсиите би трябвало да бъде разисквана от всички водещи специалисти в региона и от обществените сътрудници, така че да се върне справедливостта и да има връзка сред принос и права. За КНСБ вярното решение е по-голяма тежест на година застрахователен стаж в пенсионната формула. " Всичко, което унищожава този принцип, би трябвало да бъде преразгледано, да спрем с популистките заплащания на калпак ", добави Пламен Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР