Обявиха 24-часов маратон за контрол на скоросттаРадарите са над 200,

...
Обявиха 24-часов маратон за контрол на скоросттаРадарите са над 200,
Коментари Харесай

КАТ вади всички камери на пътя в петък

Обявиха 24-часов маратон за надзор на скоростта
Радарите са над 200, през лятото пускат нови 

Масово карат с над 200 км/ч по Южната дъга на Околовръстното шосе на София

Пътната полиция изважда и включва всичките си над 200 камери за надзор на скоростта. Акцията стартира от през днешния ден - 20 април, и ще продължи в цялата страна до неделя - 23 април, в това число. Кулминацията е планувана за петък, когато ще се организира “24-часов маратон ” със снимане и денем, и през нощта, разгласи през вчерашния ден основен контрольор Лъчезар Близнаков от КАТ към Главна дирекция “Национална полиция ”.

“Най-важното, което би трябвало да се означи е, че местата за надзор не са инцидентни, а са по отношение на данните за зародили пътнотранспортни катастрофи или по-скоро тези, които са настъпили, в резултат на превишена или несъобразена скорост ”, изясни Близнаков. Той уточни, че по време на празничните дни около Великден - 13-17 април, с камери са установени 
37 000 нарушавания. Главният контрольор даде образец за лидер, засечен да кара с 225 км/ч по Околовръстното шосе на София към 18 часа в един от най-натоварените дни от Великденските празници.

Друг сходен случай е от автомагистрала “Струма ”, където лидер е открит да кара с 203 км/ч, сподели още Близнаков. Той заключи, че за 5-те дни по празниците полицията е проверила над 46 000 транспортни средства и над 4000 лица, като са открити и направени над 13 000 акта и фиша. Установени и 223 случая на водачи, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол или наркотични субстанции.

През 2022 година по фотоси от камери са издадени 1 111 525 електронни фиша за превишена скорост и единствено 38 000 акта и елементарни фишове за други нарушавания. Общата сума от санкции за електронни фишове е 136 515 110 лв., до момента в който за другите типове наказателни постановления е 28 874 212 лева Проблемът е, че от Министерство на вътрешните работи не са връчили към половината от издадените електронни фишове, което прави над половин милион.
Комисар Тенчо Тенев, някогашен началник на КАТ-София, пред “Труд news ”: Трябват повече патрули и с по-добра техника
Цветан Гемишев



- Комисар Тенев, има ли изгода от тези денонощни акции на КАТ за превишена скорост?
- Такива по този начин наречени “24 -часови маратони ” за надзор на скоростта са правени и преди, не съм срещу тях, те имат дисциплиниращ резултат. Колегите ще излязат на наряди по рисковите сектори, ще си свършат своята работа, придвижването ще бъде по-спокойно и по-безопасно. Но казусът е, че тези акции завършват и след броени дни всичко към този момент е забравено, след това нещата си не престават както досега. Затова - казвал съм го доста пъти и пред разнообразни медии, необходим е повсеместен метод. На първо място - по-голям състав на пътната полиция, който да реализира един пълностоен надзор, който да се усеща от всички участници в придвижването и да сътвори една по-добра среда за сигурност. Знаете ли, че в този момент има цели районни ръководства с по един-двама чиновници от пътна полиция, които имат и отговорности по защита на публичния ред. И второто основно нещо е - на тези чиновници, да им се обезпечат най-съвременни механически средства и коли, с които да работят.

- Колко камери за скорост има сега КАТ в страната?
- За страната не мога да отговоря, само че в София са 10. До септември предходната година, до момента в който бях на работа, от самото начало сме се стремили да работят с оптимално натоварване и тук-там с по-голяма централизация на ПТП.

- Ваши сътрудници в този момент споделят, че чакат нови камери от 1-2 години и се надяват да получат най-малко до лятото?
- Това е по този начин. Непрекъснато в Министерство на вътрешните работи са пускани поръчки за камери, те се извършват, текат периоди и аз допускам, че през лятото ще бъдат повече. Но тук идва и казусът с обработването, издаването и връчването на електронните фишове. Ако тези процедури се облекчат и както се приказва за повдигане на санкциите, това също може да повлияе. Защото - съгласете се, че в случай че човек е приготвил едни 500-600 лв. за отмора през лятото и би трябвало да ги даде за санкции, той по-добре ще може да реши отсега нататък дали да съблюдава рестриктивните мерки на скоростта.

- Вярно ли е, че най-вече нарушавания има на Южната дъга на Околовръстното шосе, където всеобщо се кара с над 200 км/ч?
- Вярно е и за Южната дъга, и за Северната скоростна дъга, където постоянно сме засичали коли и мотоциклети с сходни скорости. Това са прави сектори, пътят е добър, има видимост и младите водачи там се отпускат. Лошото е, че работи единствено една камера на Южната дъга, а са нужни най-малко 7-8.
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Десетки хиляди са случаите на превишена скорост в града 
От Министерство на вътрешните работи дали обещание повече камери



Кметът Йорданка Фандъкова се включи през вчерашния ден в самодейността “Студенти за сигурност на пътя ”. Снимка: Булфото

“Няма нищо по-ценно от човешкия живот и здраве, само че за жалост сме очевидци всекидневно на пътни произшествия, като изключително тежки са тези, при които водачите са използвали алкохол или опиати. Десетки хиляди са случаите на превишена скорост в града. Разговаряла съм със служебния министър Демерджиев и Министерство на вътрешните работи поставя старания, следва камерите да бъдат увеличени ”. Това съобщи през вчерашния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в самодейността “Студенти за сигурност на пътя ” в двора на Националната спортна академия.

Събитието се организира в памет на журналиста Милен Цветков, защото през вчерашния ден - 19 април, се навършиха 3 години от злополуката, при която почина. Същия ден във Върховният касационен съд бе планувано дело против причинителя Кристиан Николов, само че той не се яви и бе показана записка, че е болен от COVID-19. Процесът бе отсрочен за 21 юни. Николов получи 9 години затвор на първа и на втора инстанция, само че прокуратурата и юристите на околните на Цветков упорстват за по-строго наказване като бъде приет възможен предумисъл на водача, карал надрусан с три типа дрога, с превишена скорост и без даже да направи опит да избегне смъртоносния удар.

Табла в София демонстрират скорост
По 3000 засечени с над 100 км/ч на седмица


От 2000 до 3000 автомобила са минали с рискова скорост над 100 км/ч по улиците на София. Иначе нарушителите доближават до 40 000 на седмица, има и “шампион ”, минал с 240 км/ч по Южната дъга на Околовръстното. Това сочат данните от 32-те осведомителни табла, пуснати преди 4 месеца по самодейност на Столичния общински съвет и кмета Йорданка Фандъкова. Тези табла светят в зелено, когато колата мине край тях с позволена скорост и в алено, когато има превишения. По данните от тези радари не се сформират електронни фишове и не се постановат санкции, а задачата е водачите сами да осъзнават, че карат с рискова скорост и би трябвало да понижат.
С какво ни снима КАТ
Преди 14 години катаджиите започнаха да снимат с 15 стационарни камери по към 400 000 извършители годишно. Сега разполагат с към 230 разнообразни системи и вършат към 1,5 милиона фотоси годишно. Според специалисти най-опасни за водачите са камерите на триноги, които са с насочващ лазер и са мъчно уловими даже за по-новите модели антирадари. Предимството им е, че употребяват инфра червени лъчи и могат да снимат без проблем през нощта и при неприятни метеорологически условия. От две години КАТ са въоръжени към този момент и с различен тип камери на триноги - съветските “Кордон-М ”. Те могат с изключение на да снимат по едно и също време в двете направления на придвижване, само че и по едно и също време в шест пътни ленти, като засичат нарушителите от 600 метра.

Ето и главните “оръжия ” на катаджиите по пътищата:



1. Стационарните камери на “Сименс ” работят от 2009 година у нас. Тe имат опциите да засичат и през деня, и нощем и двете направления на придвижване. Принципът на премерване на скоростта е основан върху Доплеровия резултат.



2. Системата MultaRadar SD580 също е стационарна и е създадена в Швейцария. Камерите са на въоръжение са от 2014 година Системата следи до четири пътни ленти в едната посока и може ясно да дефинира в коя лента се движи транспортното средство.



3. Стационарна видео-радарна система “SENSYS SSS Droplet RS240 ” е единствено една. Монтирана е в София на “Цариградско шосе ”, където водачите би трябвало да понижат скоростта от 80 км/ч до 50 км/ч преди да стигнат на кръстовището на Орлов мост. Радарът засича няколко пътни ленти по едно и също време на разстояние до 150 м в дълбочина.



4. ”3М Система за междинна скорост ” е със стационарни камери, английско произвеждане. Работят на правилото за снимане на автомобила на 2 контролни точки на избран сектор от пътя. Средната скорост се пресмята от “мозъка ” на втората камера.



5. Мобилната система ТFR1-M е българска и се вкара всеобщо през 2012 и 2013 година, когато 148 камери бяха инсталирани в полицейските коли. Не могат да работят в колите “КИА ” на КАТ, към момента множеството от тях работят инсталирани в старите “Опел Астра ”.



6. ”Толерантната ” словашка система “SOITRON ” също е мобилна и се инсталира в патрулните коли. Характерното за тях е, че засичат единствено превишения с 25 км/ч на позволената скорост - т.е., дава се огромен толеранс на водача, преди да бъде сниман и санкциониран. Освен за скорост, снима за всевъзможни други нарушавания, прави клипове и инспекции за застраховка “Гражданска отговорност ”.



7. Лазерните маджарски камери ARH CAM S1 са стационарно-преносими от ново потомство, поставят се на тринога край пътя. Известни са като “барбекю ”. Засега са най-мощното оръжие на КАТ. Също записва и други нарушавания с изключение на превишена скорост.



8. Руските “Кордон-М ” също като лазерните са стационарно портативни на триноги, само че засичат с Доплеров резултат. Те снимат до 16 автомобила по едно и също време във всички ленти в двете направления.



9. Kамерите от уличното видеонаблюдение по кръстовищата и булевардите могат да се употребяват от КАТ, с цел да бъдат глобявани водачите. Добре развити мрежи има в София, Пловдив, Стара Загора и други, само че системите не могат да засичат скорост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР