Обявената процедура за избор на генерален директор на БНТ, която

...
Обявената процедура за избор на генерален директор на БНТ, която
Коментари Харесай

Изборът на шеф на БНТ - незаконосъобразен?!

Обявената процедура за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия, която ще бъде финализирана на 23 август 2017 година, е незаконосъобразна, твърди журналистът и някогашен общоприет шеф на БНР Радослав Янкулов. Той споделя, че признатият "Правилник за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия и БНР ", е обжалван от него пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Ето какво написа Янкулов:

Към сегашния миг делото, формирано по моята тъжба не е завършило с финален правосъден акт. По тази причина Правилникът за избор на общоприет шеф на БНР и Българска национална телевизия не е влезнал в действие. Затова изборът на общоприет шеф на Българска национална телевизия ще бъде изопачен, без значение кой от претендентите ще завоюва състезанието.

Правилникът, по който през последните години бяха избирани генерални шефове на двете публични медии, е анулиран с решение на Съвет за електронни медии от 2016 година, а новите процедурни правила, утвърдени с решение РД-05-159 от 18.10.2016 година, не са влезнали в действие. Казано с други думи, сега няма годни правила, по които изборът да бъде финализиран тази седмица.

Предисторията е следната. От края на 2015 година, в продължение на година в Съвет за електронни медии се разработваше нов устав и процедурни правила за избор на генерални шефове на БНР и Българска национална телевизия. През август 2016 година те бяха оповестени на уеб страницата на Съвет за електронни медии и още тогава станаха ясни минусите им.

- Няма съответни условия и критерии за професионалната подготвеност и опит на претендентите.

- Не е обезпечена нужната гласност и бистрота при осъществяване на състезанието. Не е обезпечена обективността при избора на генерални шефове.

- Няма заложени справедливи критерии за оценка на концепциите и представянето на претендентите по време на чуванията.

Поради тези причини и поради заплахата от субективизъм при избора на генерални шефове на БНР и Българска национална телевизия, през ноември 2016 година оспорих признатия от Съвет за електронни медии Правилник пред Върховен административен съд. Новоизбраният ръководител на Съвет за електронни медии не се съобрази с обстоятелството на обжалване на Правилника и насрочи съвещание, макар че на 25.04.2017 година Съвет за електронни медии е известен от Върховен административен съд за моята тъжба. Така състезанието беше разгласен.

Изпращам това известие, тъй като се усещам виновен да осведомявам за евентуалния юридически проблем, пред който ще бъде изправена Българска национална телевизия. След идното гласоподаване от членовете на Съвет за електронни медии за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия, всеки от неизбраните претенденти може да апелира резултата и заплахата изборът да бъде анулиран, е доста огромна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР