>Обявена е опасност от още по-големи наводнения, а според турските

...
>Обявена е опасност от още по-големи наводнения, а според турските
Коментари Харесай

Пълноводните български реки Тунджа, Арда и Марица потопиха Одрин

>
Обявена е заплаха от още по-големи наводнения, а съгласно турските управляващи повода е в изпускането на язовирите от каскада " Арда “ – " Кърджали “, " Студен бунар “ и " Ивайловград “. От седмица продължава да работи код " алено “ за равнището на Тунджа, за последното денонощие водният приток е от 300 куб.м/сек.

Дни наред старинните мостове Кануни, Фатих, Сарачхане и Янлъзгьоз, които обезпечават достъпа до два квартала с население над 10 000 души, са затворени за прекосяване на пешеходци и коли, две села са откъснати от административния център. Под вода са паркинги, спортният комплекс, където се организират обичайните " мазни “ битки, също е наводнен. Мостовете на Тунджа и Марица, които свързват квартал Караач с 5 000 поданици с центъра на Одрин са затворени, а в региона се намират обществени уреди на обществени администрации. Транспортът до квартала се реализира през новопостроения мост, построен наскоро точно поради непрекъснатите наводнения.

Според данни от измервателната станция водният приток в река Марица /а в нея на турска територия се влива Арда/ е 1 353 куб.м./сек., а в Тунджа – 307 куб.м./сек. Наводнени са индустриални предприятия и аграрни площи край Тунджа. Управителят на една от измервателните станции в Одрин Несип Йозден съобщи, че с нараснало внимание ще се следи изпускането на язовирите по река Арда и че ще се реализира връзка с българските институции. Според него през идващите 15 дни се чака намаляване на равнището на водите, защото климатичните прогнози не плануват нови превалявания.

" Ако спадне пълноводието на Арда, то и равнището на Марица ще се намали – прогнозният дебит в Арда беше 270 куб.м./сек., само че заради снеготопенето и дъждовете притокът доближи 440 куб.м./сек. Ако се увеличи още малко, ще се вдигне и в Одрин “, уточни Йозден. Той добави, че язовирите в България са претъпкани, преливниците им са отворени, а ВЕЦ-овете стремително създават електрическа енергия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР