Обяснение в любов към Португалия – това може да бъде

...
Обяснение в любов към Португалия – това може да бъде
Коментари Харесай

Красотата и величието на Португалия се събират в музика и картина във Варна

 Обяснение в обич към Португалия – това може да бъде другото име на концерта " Да докоснем Португалия ", който ще бъде показан във Варна от " Rumos Ensemble " на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, откакто към този момент е получил високите оценки на рецензията и публиката на четири континента, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева. .

Мултимедийният музикален план " Да докоснем Португалия " идва във Варна във връзка закриването на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. Организатори са Община Варна и Елит Проджектс Мениджмънт с изключителната поддръжка на Посолството на Португалия в София и Институт " Камойш ". Почетен посетител на събитието ще бъде ръководителят на Института " Камойш “ в София госпожа Анаиза Гордино, която е и преподавател по португалски език и просвета в Софийския и във Великотърновския университет.

Проектът е сътворен от трима типичен португалски реализатори с блестяща интернационална кариера – пианиста Жоао Вашко, цигуларката Ан Виторино Д’Алмейда и кларинетиста Луиш Гомеш. Микс от стилистичен и артистичен кросоувър, въодушевен от голяма обич към културното завещание и обичайното португалско изкуство, планът е показан за първи път в Лисабон през април 2015 година и от този момент става дипломат на португалската музика и просвета по света, шествайки по сцените в Германия, Франция, Швейцария, Дания, Съединени американски щати, Бразилия, Южна Африка,Тунис, Намибия, Куба, Кабо Верде и Китай.

Ще чуем музика от 10 района на Португалия на фона на фрагменти, разкриващи естествената хубост и величествената архитектурата на страната, пасторалните и градски пейзажи, кипежа на виталната сила в живописните квартали, достолепието на паметниците на културата, вихъра на танците. Проектът е красива опция за българската аудитория да се допре до духа на Португалия и да опознае културното благосъстояние и многообразие на една от най-атрактивните европейски страни.

Специално преди идването си в България, музикантите описват за варненската аудитория замисъла на артистичното събитие:

" Да докоснем Португалия! " е мултимедиен концерт, който събира музика и видеоклипове от 10 португалски района. И музиката, и мултимедията са основани особено за плана от членове на " Rumos Ensemble ". За нас е чест, че нашият план е определен за честването на последните дни на Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Португалия е най-югозападната страна в Европа. Въпреки че е дребна като повърхност, нашата страна има забележителна история, приветливи хора и прелестна гастрономия. И ние, музикантите, се надяваме след концерта доста варненци да изискат да посетят Португалия. Вярваме, че ще ги развълнуваме с носталгичната аура на нашия план, с която са пропити и видео фрагментите, и музиката. Защото духът на Фадо участва постоянно в нашите креативен занимания, даже и когато не го осъзнаваме. Ние назоваваме този португалски дух " Саудадe “. Разчитаме, че публиката във Варна ще го открие в новите аранжименти, които направихме на мелодии от обичайна португалска музика.

Процесът на аранжировка беше занимателен, само че не и елементарен, тъй като търсехме салдото сред всички разнородни стилове и градихме деликатно архитектурата на този концерт, по този начин както се гради изящна постройка. Очакваме приятелите на Португалия от Варна да оценят креативните ни старания на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния комплекс. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР