Обвиненията на премиера Николай Денков, че Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Обвиненията на премиера Николай Денков, че Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

ЦИК срещу Денков: Обвиненията му са недопустими, това е вмешателство в работата на независим орган

Обвиненията на премиера Николай Денков, че Централната изборна комисия (ЦИК) е заблудила обществеността и нелегално е отменила машинния избор за локалните избори на следващия ден, провокираха ЦИК да даде брифинг.

Председателят им Камелия Нейкова упрекна Денков във вмешателство в работата на изборната администрация.

 lg.php.gif

Заобиколена от множеството си сътрудници, Нейкова съобщи, че ЦИК изрично отхвърля изказванията, че е нарушила закона с решението си да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

 

" Подобни изказвания от други държавни органи, обществени лица и длъжностни лица намираме за неприемливи. Те съставляват вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган и още повече разрушават доверието в изборния развой ", съобщи тя.

 

Думите й идват броени часове след брифинга на премиера, на който той приказва тъкмо в този смисъл. А също и по отношение на ПП-ДБ, която от нощес повтаря същото като Денков във връзка с ЦИК.

 

Министерство на вътрешните работи също попадна на мушката й. От вътрешното министерство твърдяха, че са имали разрешението на ЦИК да изнесат машините от склада, в който се съхраняват и да ги разнесат към изборните комисии. ЦИК обаче твърдеше, че в никакъв случай не е давала такова позволение. Сега Нейкова съобщи, че съгласуваният с ЦИК транспортен проект, на който се базира Министерство на вътрешните работи, не може да се счита за позволение.

 

Шефът на комисията съобщи, че към този момент няма съображение ЦИК да преразгледа решението си. По-рано през днешния ден комисарите от квотата на Демократична България предложиха това, само че болшинството от сътрудниците им не се съгласи. По думите на Нейкова, до момента в комисията не е постъпила информация, която да опровергава данните в преписката, получена от ДАНС, в която се упреква в непозволени дейности зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов.

 lg.php.gif

Тя цитира извадка от отчета на организацията. Там се споделя, че въпросните дейности, осъществени на 25 октомври, се показват в това " да се организира още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване ", както и „ качването на портативна флаш памет и запаметяването на персоналния телефон на зам-министъра “ за „ да си го гледа и да си поиграе с него “. И изиска от ДАНС и Министерство на вътрешните работи да довършат инспекциите на дейностите на Стойнов.

 

Според Нейкова за решението на ЦИК, против което са импортирани 8 тъжби, би трябвало да се произнесе Върховният административен съд. Тя решително съобщи, че няма претекст да се чака, че анулацията на машинния избор ще отблъсне гласоподавателите.

Решението да се гласоподава единствено на хартия на следващия ден е дефинитивно. Това стана ясно още от брифинга на ЦИК.

 

" По мотив апелите към ЦИК да преразгледа вчерашното си решение обвързвано с метода на гласоподаване към сегашния миг, ЦИК не намира съображение за това ", сподели Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

 

" Решението на ЦИК е обжалвано по правосъден ред и всички обстоятелства и условия за това решение ще бъдат прегледани от съда. Постъпили са осем тъжби, всички те са подадени пред Върховен административен съд. Така, че чакаме съда да прегледа тези тъжби. До сегашния миг в Централната изборна комисия не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС по отношение на непозволени дейности зам.-министъра на електронното ръководство, осъществени на 25 октомври и изразяващи се в следното- да се организира още веднъж процедурата за създаване от първоначален код на софтуеъра на машините за гласоподаване. 

 

Процедурата по доверено създаване на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в наличието на наличието на представители на ЦИК в министерството, като финалът завърши с сключване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК ", разгласи Нейкова.

 

" След тази процедура провеждането на създаване на нов първоначален код, каквото е осъществено на 25 октомври, изтъквам " качването на портативна флаш памет и запаметяването на персоналния телефон на зам.-министъра е неприемливо даже за някой да си го гледа и да си поиграе с него ", изясни още ръководителят на комисията. " Ако някой си разрешава да си играе с инструмент, обвързван с изборния развой, считаме, че това освен е неприемливо, само че и е незаконосъобразно ", добави тя.

Нейкова беше безапелационна, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласоподаване да напущат склада, където се съхраняват. 

 

" Това, че Министерство на вътрешните работи има координиран транспортен проект, както и разполагане на машините на рампите за тяхното превозване не може да се смята за обещано позволение ", показаха още от комисията.

 

Камелия Нейкова съобщи също, че не счита, че ЦИК е погазила Изборния кодекс. " Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за неприемливи и считаме, че те са вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган. А също по този начин още повече разрушават доверието в изборния развой. Нека институциите ни дадат опция да си вършим работата, по този начин, че изборният ден да протече обикновено ", молиха още от комисията.

Те подсигуряват, че вотът на всички гласоподаватели е гарантиран с задоволителен брой бюлетини.

 

Опит за пояснение

 

Междувременно, от министерството на електронното ръководство (МЕУ) излязоха с пояснение на смущаващия факт, че упрекваният в операции Стойнов е подписал удостоверението, че машините са годни за изборите. Липсата на такова уверение стана формалното съображение, с което ЦИК анулира машинния избор. 

 

Същата вечер, когато ЦИК направи това, МЕУ прати удостоверението с подписа на Стойнов. Това на собствен ред стана съображение да бъде атакувана ЦИК, че не е изчакала да получи документа, а напряко е заповядала да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Комисарите реагираха като показаха подозрение, че при дадените условия Стойнов би трябвало да бъде индивидът, който да подписва този основен документ.

 

От министерството повтарят това, което сподели по-рано министър председателят Денков - че законът разрешава на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски да оправомощава своя заместител да управлява процеса по засвидетелствуване на машините, както е сторил. Същата процедура е прилагана на два пъти в предишното, когато са били проверявани машините, акцентират от МЕУ. И показват: " ЦИК освен, че в никакъв случай не е възразявала против това, само че е приела без несъгласие и двете решения, в случай, че едно от тях също е подписано от заместник-министър на електронното ръководство. " И най-после дефинират всевъзможни други интепретации като нечиста сделка.

Така и не се изяснява обаче за какво Йоловски не е поел отговорността, с цел да се избегне конфузната обстановка с подписа на упреквания от ДАНС Стойнов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР