Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина

...
Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина
Коментари Харесай

Йоан Матев поиска отвод на прокурори по делото

Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 година Йоан Матев изиска отказ на водещите прокурори по делото.

Това стана ясно по време на днешното правосъдно съвещание в Софийския градски съд, което продължи с разпит на очевидци.

Според Йоан Матев прокуратурата го е обвинила незаконосъобразно и незаконно , а в обвинителия акт не му е явен характерът и аргументите за повдигнатото обвиняване против него , както и обезпечените му права.

Прокуратурата се опълчи на настояването, макар, че съгласно отбраната " са изложени обстоятелства, облечени в членове на закона ".

Според юрист Стоянка Маркова , обвиняването против Йоан Матев не е подкрепено с доказателства, а са изложени единствено косвени обстоятелства. Има и условия, които обвиненият не е направил.
 Майката на Йоан Матев е безапелационна, че синът ѝ е почтен
Майката на Йоан Матев е безапелационна, че синът ѝ е почтен

Според свидетелски показания в писмо е разказано по какъв начин е осъществено закононарушението

В този аспект отбраната твърди, че разпитват очевидци само и единствено, които да потвърдят, че са видели едно лице на една фотография, което не прави Матев отговорен.

Адвокатът на Матев посочи, че няма директен свидетел, който да засвидетелства пред съда за закононарушението, за което подзащитният е упрекнат.

Съдът отхвърли настояването на отбраната за отказ на прокуратурата и го дефинира като безпричинно и нестимулирано. Според магистратите от началото на правосъдното съвещание до сегашния миг вземат участие двама представители на прокуратурата и подсъдимият не прецизирал кой желае да бъде изваден от процеса.

Според съда изказванията на Матев, че не схваща защо е упрекнат, също са безпочвени. Определението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Показанията на първия очевидец през днешния ден - Калин Евтимов, който бе доведен с полицейски ескорт - Патрик Първев през юни - юли 2015 година е написал цялостни признания в килията на следствения арест, след което ги предал на защитата. Първев написал, че наръгал момче в Борисовата градина, а по-късно изхвърлил ножа в канала и избягал.

Самопризнанията му не са били под психически напън. Всички съкилийници в ареста видели какво написал.
 Двама юристи се отхвърлиха от отбраната на Йоан Матев
Двама юристи се отхвърлиха от отбраната на Йоан Матев

Седем от деветимата призовани очевидци не се явиха

Припомняме, убийството на Георги беше осъществено измежду бял ден в парка, тъкмо против бариерите на двора на БНР през лятото на 2015 година Момчето е имало среща с другари малко по-късно, а откакто е бил намушкан, е съумял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Йоан Матев беше арестуван година и половина след самото закононарушение със съществено изменен външен тип и оттогава се намира в ареста.

Марсел Матев, братът на подсъдимия Йоан, се възползва от правото си да не свидетелства по делото , макар че съгласно информация на проверяващите точно Марсел е завел полицията до доказателства по производството.

На 22 януари тази година стана ясно, че двама юристи да се отказали от отбраната на Матев.
 Невинен съм, това са цялостни неистини, настоя пред съда Йоан Матев Обновена
Невинен съм, това са цялостни неистини, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Припомняме, на последното правосъдно съвещание в края на март месец майката и бранител на Матев - Сребрина Гаджева съобщи пред публицисти, че синът й е почтен. Поради тази причина те не желаят и смяна в наложената му мярка за неотклонение " задържане под стража ", а делото да върви бързо.

Тя настоя още, че да станат обществени свидетелските показания на Радослав Александров, съкилийник на Патрик , който заявявал, че има писмо, в което Патрик прави цялостни признания за убийството още до момента в който е в ареста.

Припомняме, Патрик Първев е един от наказаните, предизвикали тежка телесна щета на малолетния Христо Татеосян. Наложеното наказване е " отнемане от независимост " за период от 6 години.
 Върховен касационен съд удостовери 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо през 2015-та
Върховен касационен съд удостовери 6 години затвор за биячите на 3-годишния Христо през 2015-та

Съдът намира за заслужено и компенсацията от 60 хиляди лева, дължимо от всеки от подсъдимите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР