Обвинените в убийството на длъжник Петър Александров-Лихваря и ортакът му

...
Обвинените в убийството на длъжник Петър Александров-Лихваря и ортакът му
Коментари Харесай

Малката секира въртял лихварския си бизнес с пари от КТБ

Обвинените в убийството на дебитор Петър Александров-Лихваря и ортакът му Александър Кинов-Гробаря, са прибирали по 15% лихва, написа " Телеграф ". 

Бизнесът на Лихваря е завещан от починалия му татко, някогашния финансов министър Стоян Александров-Малката брадва, който приживе бе с повдигнато обвиняване за практикуване на банкова активност без позволение.

Досъдебното произвеждане против починалия Стоян Александров е формирано на 8 септември 2016 година и е прекъснато през 2020 година, след гибелта му на 24 август.

Малката брадва бе упрекнат за общо 74 лихварски покупко-продажби с разнообразни физически и юридически лица, както и за данъчно закононарушение в изключително огромни размери. В този интервал пари назаем от бащата е изтеглил и Кирил Русев, демонстрират данните на проверяващите. Според тях длъжникът е трябвало да заплаща сред 9 и 15% рента и му останал дълг от към 350 000 $.

Именно дългът на Русев към Стоян Александров е главният претекст за закононарушението, в което са упрекнати Пепи Лихваря и Сашо Гробаря.

Жертвата Русев още преди 8 години прави изказване пред една от националните малките екрани, в което изяснява, че ексминистър Александров, който към оня миг е шеф в Д Банк предлага на предприемачи в потребност да им дава заеми. Обяснявал, че парите не са от банката, а от персонални средства.

Лихвите били големи и скрити в публично подписани контракти. Русев подписал документ, че получава 306 800 $, само че Александров му превел по банков път 260 000 $. Подписали и запис на заповед за 40 000 $.

Бизнесменът не съумял да върне парите на Александров и трансферира свое заведение и игрална зала на лихваря. Въпреки това, след кончината на видния финансист Пепи Лихваря траял да го притиска да връща още пари.

След голям брой сигнали против Александров прокуратурата стартира следствие. Установено е, че за времето от ноември 2002 до февруари 2015 година са раздадени непозволено 61 бр. заеми в левове, евро и щатски долари на разнообразни физически и юридически лица, в общ размер 541 000 лева, 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро против задължението за връщане на сумите с контрактувани лихви.

Като притежател на компанията „ Александров и Сие “, чийто шеф в този момент е синът Пепи Лихваря, пък бащата е правил банкова активност без съответното позволение, като е дал 14 бр. заеми в общ размер на 1 006 4 лева и 9 955 579 евро.

От събраните тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил голямата сума от трезора на КТБ, като е употребявал другарството си с мажоритарния притежател и сегашен дезертьор от правораздаването Цветан Василев.

Подозираше се, че Малката брадва е взел милионите от КТБ на рента от 3%, която по-късно е нараснал, с цел да завоюва бързи пари и да има опция да развие лихварската си активност. Дни след банкрута на КТБ Александров разгласи обществено, че държи 1 394 485 лева на депозити в банката.

След гибелта на Александров Пепи Лихваря подхваща бизнеса. Проверка сподели, че Лихваря взе участие в 8 търговски сдружения с предмет на активност, счетоводство, финанси и недвижими парцели.

Дни след настъпването на новата 2024 година Лихваря и дясната му ръка Гробаря канят Кирил в къща в квартал „ Надежда “, с цел да си уредят сметките. Там обаче предприемачът очевидно отхвърля да им заплаща повече пари, което ги предизвика да го изтезават. Накрая Кирил е убит, като е улучен един път в тялото и един път в крайници. Все още обаче не е изяснено кой от двамата е стрелял.



Набързо са опаковали натрупа в Коронавирус чувал и са го подготвили за кремация. Вземат колата „ Ауди “ на Кирил и с нея минават границата със Сърбия при Граничен контролно-пропусквателен пункт Стрезимировци. Представят персоналната карта на Кирил Русев и граничните служители на реда ги пропущат без доста да гледат.

Установено е, че на промяна са били чиновниците Марин Андонов, Петър Михайлов и Росен Николов, които в сряда бяха краткотрайно отстранени от работа до изясняване на случая.

Пепи Лихваря и Сашо Гробаря стигат с аудито до намиращото се на към 7 км село Трънска Клисура. Там пращат няколко есемеса на другари от листата в телефона на Русев, с цел да заблудят, че е в чужбина и да се регистрира непознатият мобилен оператор. След това захвърлят джиесема и се връщат назад в България.

Грешката им съгласно проверяващите е, че бързайки да прикрият следите си, недообмислят добре по какъв начин да работят. Вместо да изоставят и колата на Русев в Сърбия, където вероятно да я опожарят, да вземем за пример, двамата се връщат с нея в България. В жабката оставят всички документи, зелена карта, гражданска отговорност, ваучър и най-много персоналната карта на Русев.

Това в действителност ги издънва и двамата са закопчани часове откакто майката на Кирил Русев подава сигнал в полицията, че синът й е липсващ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР