Обвинение срещу Тръмп: Сцената пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Доналд Тръмп се пледира за невинен
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Доналд Тръмп се пледира за невинен във федералния съд в столицата на Съединените щати по последните наказателни обвинения срещу него, този път свързан с опитите на бившия американски президент да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Това беше нов град, но сцената пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, където Тръмп представи своята молба в четвъртък, беше удивително позната, връщайки се към две други изслушвания по обвиненията, на които той се яви по-рано тази година.

Шепа протестиращи за и против Тръмп държаха цветни знаци и орди от национални и международни медии се събраха за изслушването в четвъртък следобед, в което бившият президент отговори на четири федерални обвинения.

Сред тълпите журналисти и зрители с камери и смартфони имаше някои познати лица, включително Дион Син, 54-годишен от Бруклин, Ню Йорк, който каза, че е бил и при тримата престъпници на Тръмп обвинения от март.

„Искам да го видя със собствените си очи, вместо да го гледам през фалшивите новини“, каза той пред Al Jazeera, размахвайки масивен флаг в подкрепа на Тръмп и поздравявайки шепа поддръжници на републиканския политик.< /p>

Критикът на Тръмп Доменик Сантана, 61, също каза, че е бил и на трите обвинения.

Бившият президент се яви в Маями, Флорида, за обвинение през юни, свързано с предполагаемата му злоупотреба със секретни правителствени документи в имението му Мар-а-Лаго, а през март той беше изправен пред държавни обвинения в Ню Йорк, свързани с мълчание -парично плащане, направено на порнографска филмова звезда.

Сантана каза, че е бил арестуван и държан през нощта, след като се е разхождал пред заминаващия кортеж на Тръмп по време на делото във Флорида. Той каза, че е изправен пред обвинения в престъпление.

„Пътувам, където и да отиде“, каза Сантана, републиканец, който живее в Маями, пред Ал Джазира.

Сантана каза, че подкрепя бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи в надпреварата за президент на Републиканската партия през 2024 г. и призова демократите да сменят партиите, за да победят Тръмп на първичните избори на Републиканската партия.

„Трябва да играеш мръсно като него. Той е измамник. Америка беше измамена от измамник“, каза той. „Светът гледа Америка и това е цирк“, добави Сантана. „А аз съм клоун в цирка.“

Съдът привлича любопитни зрители

Тъй като съдът се намира на главна улица във Вашингтон, окръг Колумбия, на няколко пресечки от Белия дом и наблизо се вижда Капитолия на САЩ, изслушването в четвъртък привлече много минувачи.

44-годишната Хедър, която беше на посещение в столицата със семейството си от Орегон, каза, че е щастлива да види съдебното производство.

Тя каза на Al Jazeera, че е гледала как тълпата от привърженици на Тръмп нахлува в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. и отказът на бившия президент да спре бунта е бил – за нея – „достатъчно доказателство“ за неговата вина.

>

„Гледах го на живо, щурмуването на Капитолия, той имаше часове да го спре, но не го направи; и това за мен е достатъчно доказателство“, каза Хедър, която поиска да се използва само малкото й име. „Без значение какво друго е направил, ако сте републиканец или демократ, това не трябва да се случва в нашата страна.“

Американските прокурори свързаха Тръмп с атаката срещу Капитолия, обвинявайки го в обвинителния акт от тази седмица, че се е опитал да блокира Конгреса да удостовери изборната победа на президента Джо Байдън.

Обвинителният акт също така обвини Тръмп в съзнателно разпространение на лъжи, свързани с изборите, заплашвайки „основната функция“ на демокрацията в САЩ.


Той е обвинен в заговор за измама на Съединените щати; заговор за възпрепятстване на официално производство; възпрепятстване и опит за възпрепятстване на официално производство и заговор срещу права.

Тръмп отрече всички неправомерни действия по случая и каза, че американските прокурори се опитват да провалят кампанията му за преизбиране през 2024 г. Бившият президент обаче все още поддържа значителна преднина в надпреварата на републиканците за президентска номинация въпреки правните си проблеми.

В публикация с главни букви на своя уебсайт Truth Social, преди да се яви в съда, Тръмп каза, че е обвинен „за това, че е оспорил корумпирани, фалшифицирани и откраднати избори“. „За мен е голяма чест, защото ме арестуват заради вас. Направете Америка отново велика!!!” написа той.

Неговият правен екип също каза, че действията на бившия президент трябва да бъдат защитени от правото на свобода на словото в конституцията на САЩ.

Защита на „свободата на словото“

Това беше повторено пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, от няколко поддръжници на Тръмп, включително Джейсън Хъдсън от Феърфакс, Вирджиния, който каза, че „цялата съдебна система се политизира“ в Съединените щати.

„Не е честно“, каза Хъдсън пред Ал Джазира. „Мисля, че американският народ вижда това и това е нещо лошо. Не искам парите ми на данъкоплатеца да отиват за това.“

Но не всички в двора се съгласиха.

Двойката от Уисконсин Роб, на 54, и Сара, на 55, казаха, че са решили да си починат от разглеждане на забележителности, за да видят „историческия момент“. Но те казаха, че все още не са изградили мнение за Тръмп.

„Не подкрепям Байдън и не подкрепям Тръмп“, каза Роб.

„В момента сме неутрални“, добави Сара.

Международни туристи също спираха, за да се насладят на спектакъла. Карлос Насар, който беше на посещение със семейството си от Париж, Франция, направи снимки пред двора.

Той каза пред Al Jazeera, че според него някои от действията на Тръмп „създадоха малко негативен имидж“.

„Но ние все още го уважаваме“, каза Насар на френски.

Междувременно Тръмп е изправен пред четвърто, възможно наказателно дело в американския щат Джорджия, където властите разследват дали той е извършил престъпление, оказвайки натиск върху местни служители да отменят резултатите от изборите през 2020 г. там.

Очаква се този месец съобщение за това дали президентът ще бъде обвинен по този случай. Ако бъде обвинен в Джорджия, критикът на Тръмп Сантана каза, че отново ще пътува.

„Ще бъда там“, каза той на Al Jazeera.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР