Обстановката в зоната на бойните действия продължава да се нажежава.

...
Обстановката в зоната на бойните действия продължава да се нажежава.
Коментари Харесай

“Постигнахме повече, отколкото за половин година”. Какво се случва на фронтовете на СВО

Обстановката в зоната на бойните дейности продължава да се нажежава. Руската войска пое самодейността в няколко посоки. Въоръжените сили на Украйна също не седят със скръстени ръце, събирайки запаси. За това по какъв начин се развиват събитията на фронтовата линия - материала.

Предпазлив оптимизъм

Най-горещата точка към момента е Артьомовск (известен още като Бахмут). Градът се отбранява както от елементи на териториалната защита, по този начин и от кадрови елементи. Зеленски упорства, че няма да има оттегляне. В резултат на това, както пишат западните медии, ежедневните загуби на във ВСУ тук са трицифрени.

Руските военни са заобиколили Артьомовск от изток, север и юг, прекъсвайки три от четирите снабдителни пътища. За да блокират последния път - до Часов Яр, би трябвало да поемат контрола над Парасковиевка.

Тогава гарнизонът ще попадне в оперативно обграждане – без подкрепления, само че с опция за маневриране.

" Щурмови групи са се окопали в северната част на града. Освен това те разшириха следената зона на изток, в промишлената зона. Има яростни улични борби, ВСУ се бият за всяка къща. Имаме обаче преимущество в артилерията. На един техен залп отговаряме с три ”, споделя офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим ”.

Сривът на защитата по линията Северск-Артьомовск ще принуди ВСУ да се върнат на запад. Според ръководителя на ДНР Денис Пушилин режимът в Киев незабавно строи укрепления на южния фланг на линията Константиновка-Дружковка-Краматорск-Славянск.

Минират блоковете

Има и нахлуване при Въгледар, югозападно от Донецк. Киев непрестанно докарва там муниции и подкрепления от Курахово и Велика Новоселка. След като са съсредоточили тук задоволително сили и средства, ВСУ могат да се опитат да ударят Волноваха, която беше освободена още напролет, с цел да прережат автомагистралата Донецк-Мариупол.

Руските войски управляват южното предградие на Угледар - Павловка - и се пробват да се закрепят в покрайнините на селището. В същото време частите на 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР поетапно напредват в Маринка край Донецк. Ако ВСУ бъдат изгонени оттова, пътят към Угледар от североизток ще се отвори.

" Виждаме, че в Угледарско направление жилищните блокове са към този момент минирани: това е при положение на оттегляне. Според нашите оценки в самия град към момента има към хиляда цивилни ”, споделя Денис Пушилин.

Превземането на ыгледар ще разреши да се измести фронтовата линия на запад от Донецк, да се стигне до Курахово и Велика Новоселка, селища, които дълги години се смятаха за гръб на групировката, която обсажса столицата на района. И най-важното, интензивността на обстрела по огромните градове на ДНР ще намалее.

Кой ще настава

Боевете на линията Кременная-Сватово не стихват. Това е границата на ЛНР и Харковска област. Страните правят пробни офанзиви в сивата зона, водят затормозяващ артилерийски огън. Руската войска, въпреки и постепенно, напредва. В посока Купянск стигна до западните и северозападните околности на село Двуречное. Тя също по този начин откри надзор над опорните пунктове на ВСУ край Ямполовка.

Украинските войски контраатакуват в региона на Журавка. Но съгласно военните те се провалят още веднъж и още веднъж.

През януари започнаха местни настъпателни интервенции в южно, Запорожко направление. Боевете не престават съвсем по цялата фронтова линия. Основните обекти са в региона на градовете Орехов и Гуляйполе.

" Армията затвърди триумфите си. Първата ни отбранителна линия е изнесена напред. Сега тя се построява, добавя и оформя, като се вземат поради новозаетите линии. През януари успяхме да реализираме общо повече от няколко месеца преди този момент ”, споделя Владимир Рогов, член на основния съвет на регионалната администрация.

Според западни анализатори точно това направление се счита за най-вероятно за настъплението на ВСУ. Очаква се Украйна да трансферира там нови кадрови формирования, образувани в западната част на страната, въоръжени с военна техника на НАТО. Възможно е обаче проектите да се трансформират заради дейностите на съветските войски в други браншове на дългия хиляди километри фронт.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР