Обстановката по отношение на прогнозираните намаления на лихвените проценти през

...
Обстановката по отношение на прогнозираните намаления на лихвените проценти през
Коментари Харесай

Федералният резерв няма да намали лихвените проценти тази година според експерти

Обстановката във връзка с плануваните понижения на лихвените проценти през 2024 година наподобява се трансформира, като по-ранните упования за многократни понижения в този момент се преразглеждат заради мощните стопански индикатори и изказванията на чиновници на Федералния запас.

Първоначално имаше упования за няколко понижения на лихвените проценти, като е допустимо лихвеният % по федералните фондове да се намали до 3.5% до края на годината. Неотдавнашните стопански данни обаче, в това число позитивните доклади за заетостта, нарасналата индустриална интензивност и мощната прогноза за Брутният вътрешен продукт, сложиха под въпрос тези упования.

Изявленията на чиновници на ФЕД като Нийл Кашкари и Мишел Боуман, в които се слага под въпрос нуждата от понижаване на лихвените проценти в изискванията на мощна стопанска система, в допълнение подхраниха подозренията по отношение на бъдещи понижения. Говори се даже за опцията за повишение на лихвените проценти, в случай че инфлацията остане нараснала.

Пазарните реакции на тези изказвания бяха смесени, като в началото имаше някои разпродажби, само че след това те се възвърнаха. Анализатори като Ед Ярдени допускат, че вложителите стартират да одобряват опцията да не се стигне до понижаване на лихвените проценти през 2024 година

[readmorme id= ”106063″]

Различни специалисти, измежду които Мохамед Ел-Ериан и Торстен Слок, се произнесоха, като показаха фактори като трайна инфлация и балон при AI акциите, които биха могли да усложнят процеса на взимане на решения от Фед във връзка с лихвените проценти.

Понастоящем пазарът на фючърси приписва 51% възможност първото намаляване на лихвените проценти да се случи през юни, само че някои анализатори, като тези от Bank of America, допускат, че в случай че то не се случи тогава, може въобще да не се случи през втората половина на годината.

От позиция на фондовия пазар понижаването на лихвените проценти нормално води до повишение на цените на акциите, само че мощният растеж на облагите и оптимистичните стопански вероятности биха могли да поддържат цените на акциите даже в случай че намаляването на лихвените проценти се забави. Освен това един по-дълъг интервал на нараснали лихвени проценти би могъл да даде на Фед повече благоприятни условия за доста понижаване на лихвите при идната криза.

В резюме, макар че упованията за неведнъж понижаване на лихвените проценти през 2024 година понижиха, фондовият пазар наподобява се държи добре заради позитивните стопански индикатори и растежа на облагите, което допуска, че положителните вести в стопанската система биха могли да продължат да поддържат цените на акциите, най-малко в кратковременен проект.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР