Общото състояние на няколко от най-богатите хора в света възлиза

...
Общото състояние на няколко от най-богатите хора в света възлиза
Коментари Харесай

Богатството на 10-те най-богати хора е, колкото БВП на Нидерландия

Общото положение на няколко от най-богатите хора в света възлиза на над един трилион $, което е повече от брутния вътрешен артикул на една от най-развитите стопански държави - Нидерландия за 2021 година, съобщи България он ер.

Бернар Арно: 182 милиарда $

В края на 2021 година шефът на Tesla Илън Мъск към момента оглавяваше класацията на най-богатите хора в света със положение от 277 милиарда $. В края на 2022 обаче спореният бизнесмен бе преместен от французина Бернар Арно. 

Въпреки загубата от към 16 милиарда $ през предходната година 73-годишният началник на френската група за първокласни артикули LVMH се изкачи на върха на класацията на най-богатите, сочи показателят на милиардерите на " Блумбърг ". Според листата на милиардерите на " Форбс " общото благосъстояние на Арно и фамилията му възлиза на 182 милиарда $.

Конгломератът LVMH има 75 първокласни марки. Сред тях са Louis Vuitton, Fendi и Marc Jacobs, Moët & Chandon, Hennessy и Dom Pérignon. Около 175 000 чиновници работят в групата, чийто общ оборот през 2021 година е 64,2 милиарда евро.

Илън Мъск: 137 милиарда $

Доста бурна година измина за акционерите на Tesla, чийто началник в последно време притегли вниманието главно с присъединяване си в Twitter. Според " Блумбърг " положението на Мъск се е стопило до към 137 милиарда $ през 2022, което значи загуба от над 130 милиарда $. " Форбс " прави оценка активите му на 146,5 милиарда $. Мъск има още към 279 милиона варианти за акции. Смята се, че Мъск има и към 42 % от SpaceX, която не е показана на борсата.

Гаутам Адани: 121 милиарда $

Индийският бизнесмен Гаутам Адани, началник на " Адани груп ", е единственият измежду десетимата най-богати, който е нараснал положението си през 2022 година. То е повишено с 44 милиарда $ и към този момент е 121 милиарда. " Форбс " обаче пресмята, че е забогатял " единствено " с към пет милиарда $.

Бил Гейтс: 109 милиарда $

В продължение на дълги години създателят и дълготраен началник на " Майкрософт " Бил Гейтс бе в челото на листата на най-богатите. Той го оглавяваше в интервала сред 1995-а и 2010-а година и по-късно сред 2013-а и 2017-а, когато бе преместен от създателя на " Амазон " Джеф Безос. В началото на новата година Гейтс е четвърти в показателя на милиардерите на " Блумбърг ". През 2022-а благосъстоянието му е намаляло с 28,9 милиарда $ до 109 милиарда. Според " Форбс " обаче Гейтс е " едвам " шестият най-заможен в света с почти 103 милиарда $.

Уорън Бъфет: 107 милиарда $

Уорън Бъфет, прочут и като " оракула от Омаха " поради изключителните си капиталови умения, е петият по благосъстояние в света с почти положение от 107милиарда $ в класацията на " Блумбърг ". Той търси подценени акции и се надява на дълготрайното им позитивно развиване. Чрез капиталовата компания " Berkshire Hathaway " 92-годишният магнат има съществени дялове в Apple, Coca Cola, General Motors и Visa.

Бъфет е заречен да подари 99 % от благосъстоянието си. Той към този момент се е разделил с 49 милиарда $ от положението си, само че пък то е повишено с 37,5 милиарда $ през последните две години.

Джеф Безос: 107 милиарда $

Въпреки загубите на стойност към 85 милиарда $ за по-малко от година, създателят на " Амазон " Джеф Безос към момента е шестият най-богат човек в света съгласно показателя на милиардерите на " Блумбърг ". Според " Форбс " той е на пето място. В края на 2021-а Безос към момента бе вторият най-заможен човек след Мъск. Той има малко под 10 % от " Амазон ". Дяловете на компанията изгубиха над 45 на 100 от цената си от началото на предходната година. И Безос декларира, че възнамерява да раздаде по-голямата част от положението си, пише DW.

Лари Елисън: 91,8 милиарда $

Съоснователят на " Оракъл " Лари Елисън се е изкачил с две места в показателя на милиардерите на " Блумбърг ". Състоянието му, оценено на 92 милиарда $, го прави седмият най-богат човек в света. От началото на 2022-а благосъстоянието му е намаляло с 15 милиарда $ и в този момент, съгласно " Форбс ", възлиза на 102,4 милиарда $.

Мукеш Амбани: 87,1 милиарда $

Вторият индиец в листата на десетимата най-богати хора в света е Мукеш Амбани, чието положение се прави оценка на 87,1 милиарда $. 65-годишният Амбани оглавява конгломерата " Рилайънс индъстрис ", основан от татко му Дхирубхай Амбани през 60-те години на предишния век.

Стив Балмър: 85,8 милиарда $

Със положение от 85,8 милиарда $ някогашният дълготраен началник на " Майкрософт " Стив Балмър е деветият най-богат човек в света съгласно показателя на " Блумбърг ". От началото на 2022-а благосъстоянието му е намаляло с 19,8 милиарда $. " Форбс " прави оценка положението му на 78,5 милиарда $. Смята се, че той има към четири % от акциите на " Майкрософт ".

Лари Пейдж: 82,9 милиарда $

Лари Пейдж основава дружно със Сергей Брин софтуерната компания " Google " в Калифорния през 1998-а година. Според " Блумбърг " положението му възлиза на към 82,9 милиарда $, до момента в който " Форбс " го прави оценка на 77,3 милиарда. Пейдж има шест % от " Алфабет " - компанията майка на " Google ". С пазарна капитализация от над един трилион $ тя е четвъртата най-голяма в света след " Епъл ", " Сауди Арамко " и " Майкрософт ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР