Общото събрание на съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен

...
Общото събрание на съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен
Коментари Харесай

ВКС и ВАС с тълкувателно постановление по два въпроса, свързани със Закона за административните нарушения и наказания

Общото заседание на съдиите от Наказателната гилдия на Върховния касационен съд и Първа и Втора колегии на Върховния административен съд одобри взаимно тълкувателно разпореждане по тълкувателно дело № 5 от 2022 година по следните въпроси:

1. Коя е надлежната въззиваема страна при обжалване и протестиране на актовете по член 58д, т. 1 - 3 от Закона за административните нарушавания и санкции? и

2. Приложим ли е член 221, алинея 3 от Административнопроцесуалния кодекс в производствата по член 63в от Закона за административните нарушавания и санкции?.

Тълкувателното дело е формирано от ръководителите на двете висши съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков след изследване на правосъдната процедура от Звеното за разбори и тълкувателна активност във Върховен административен съд, което е открило спорна процедура, образувана с решения на административните съдилища по производства по член 208 и идващите от Административнопроцесуалния кодекс. 

Магистратите от двете висши съдилища одобряват, че надлежната въззиваема страна при обжалване и протестиране на актовете по член 58д, т. 1 - 3 от Закона за административните нарушавания и санкции е наказващият орган. Разпоредбата на член 221, алинея 3 от Административнопроцесуалния кодекс е използвана в производствата по член 63в от Закона за административните нарушавания и санкции, оповестиха от пресцентъра на висшите съдилища.

По тълкувателно дело № 5 от 2023 година има изключително мнение на 24 съдии от Върховен касационен съд и Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР