Общото събрание на ООН прие резолюция, която осъжда анексирането на

...
Общото събрание на ООН прие резолюция, която осъжда анексирането на
Коментари Харесай

143 от 193 държави в ООН осъдиха анексирането на украински области от Русия

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция, която осъжда анексирането на четири украински области от Русия. Документът получи ненадейно огромна поддръжка - 143 от общо 193 страни гласоподаваха " за ". Против дружно с съветската страна гласоподаваха Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 страни се въздържаха при гласуването, измежду тях Китай и Индия. 

Резолюцията на Организация на обединените нации получи по-голяма поддръжка от документите, които осъдиха съветското навлизане в Украйна и анексирането на Крим. Този път против нарушаването на интернационалното право от страна на Русия гласоподаваха Турция и Саудитска Арабия. По време на специфичната сесия  американският представител Линда Томас-Грийнфийлд, съобщи, че гласуването е значимо освен за бъдещето на Украйна и Европа, само че и на самата Организация на обединените нации. А съветският представител Василий Небензя назова документа политизиран и искрено провокативен. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на страните, които поддържаха резолюцията и я дефинира като историческа.  

В късното си видеообръщение президентът  сподели, че обстановката във всички региони, които граничат с фронтовата линия, остава доста комплицирана. Зеленски заяви за обстрел в град НИкопол, при който има потърпевши, измежду тях и 6-годишно дете. За обстрел тази заран в региона на Киев оповестяват локалните управляващи, без повече детайлности. През нощта на масиран ракетен обстрел е бил подложен южния украински град Миколаев, където се е срутила жилищна постройка, заяви кметът Олександър Сенкевич. Ръководителят на украинската Сумска област Дмитро Живицки написа в обществените мрежи, че вследствие на обстрела през последните часове няма потърпевши, само че без електрозахранване остават над 7600 семейства, откакто съветските сили са унищожили 3 електороцентрали в региона.Русия е засегнала към една трета от енергийната инфраструктура на Украйна при ракетните офанзиви в понеделник и вторник, съобщи министърът на енергетиката Херман Халюшченко.

" Колкото по-нагъл и нечовечен става съветският гнет, толкоз по-очевадно за света е, че помощта за Украйна за отбрана на нейното небе е една от най-важните филантропични задания за Европа ", съобщи Зеленски. 

Той дефинира като " доста продуктивна " вчерашната среща във формат " Рамщайн " в Брюксел. Обсъдена е била нова военна помощ за Украйна - системи за противовъздушна и противоракетна защита. Англия разгласи, че дава ракети за американските системи НАСАМС, както и 18 спомагателни гаубици и стотици дронове в поддръжка на украинското разузнаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР