Общото събрание на Интерпол избра генерал-майора Ахмед Насер ал-Раиси от

...
Общото събрание на Интерпол избра генерал-майора Ахмед Насер ал-Раиси от
Коментари Харесай

Генерал, обвинен в изтезания, стана президент на Интерпол

Общото заседание на Интерпол избра генерал-майора Ахмед Насер ал-Раиси от ОАЕ за собствен президент, откакто 68.9% от вота на страните членки беше в негова изгода, оповестяват от полицейската организация.

До избора му се е стигнало след три тура на гласоподаване. Според член 16 от Конституцията на Интерпол „ за избора на президента се изисква болшинство от две трети; в случай че такова болшинство не бъде получено след второто гласоподаване, е задоволително нормално болшинство “. Мандатът на Раиси е 4 години.

На този декор обаче правозащитни организации и членове на Европейския парламент се притесняват, че Интерпол ще бъде изложена на риск от употреба от репресивни режими. Назначаването е последвано от обилно финансиране от Обединените арабски емирства за Интерпол и обвинявания, че Абу Даби е злоупотребил със системата си за „ червени вести “ за търсени обвинени, с цел да преследва политически дисиденти, написа „ Франс прес “.

През последните месеци тъжби за изтезания са подадени към генерала във Франция и Турция, която бе хазаин на Общото заседание на Интерпол в Истанбул тази седмица.

Ролята на Раиси значително е церемониална и се извършва непринудено на ненапълно работно време. Генералният секретар на Интерпол, Юрген Щок, е зает с ежедневното ръководство на организацията. Той бе избран отново на поста си за още пет години през 2019-а.

Другият претендент за поста бе Шарка Хавранкова от Чехия, офицер, който следи интернационалното съдействие на страната по полицейските въпроси.

Хиба Заядин, откривател от Персийския залив от Human Rights Watch, осъди избора на Раиси и в Twitter написа, че това е „ печален ден за правата на индивида и върховенството на закона в международен мащаб “.

Трима членове на Европарламента написаха писмо до ръководителя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, с цел да предупредят за въздействието от назначението на генерала. „ Изборът на военачалник ал-Раиси ще подкопае задачата и репутацията на Интерпол “, пишат те.

Един от жалбоподателите против Раиси, британецът Матю Хеджис, разяснява, че е бил арестуван и изтезават сред май и ноември 2018 година в ОАЕ, откакто бил задържан по подправени обвиняване в шпионаж по време на образователно пътешестване.

В друга тъжба юристи от Центъра за правата на индивида в Персийския залив упрекват генерала в „ актове на изтезания и безчовечие “ против държавния критик Ахмед Мансур.

Нито едно от тези недоволства не е довело до публично правосъдно произвеждане против Раиси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР