Общото събрание на БОК утвърди днес българската делегация за ХХХІI

...
Общото събрание на БОК утвърди днес българската делегация за ХХХІI
Коментари Харесай

Официално: Мария Гроздева ще бъде знаменосец на българската делегация в Токио

Общото заседание на БОК утвърди през днешния ден българската делегация за ХХХІI олимпийски летни игри в Токио, които стартират на 23 юли. Делегатите взеха решение в най-престижната конкуренция на планетата България да бъде показана от 42 състезатели в 14 спорта. Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Мария Гроздева, най-титулуваната българка с пет олимпийски медала ще взе участие в Токио на своята рекордна за наш играч седма олимпиада.

„ Преди всичко бих желала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да започват в най-елитните и известни надпревари на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не дребна победа, “ съобщи в късото си одобрение ръководителят на БОК Стефка Костадинова.

Президентът на БОК благодари за мощната поддръжка, вярата и куража от страна на българската страна и се обърна към всички сънародници с зов да подкрепим нашите олимпийци и да дадем този мощен тласък за триумфа и положителното показване на цялата ни делегация. „ Нека всички дружно бъдем като един зад нашите състезатели и тимове, тъй като те се нуждаят от мощна поддръжка, кураж и религия. От сърце искам на всеки един от спортистите ни да има своя огромен ден по време на Олимпиадата. Всички да бъдат здрави и мощни, да носят с чест и горделивост българските екипи. Вярвам, че в Токио ще можем да чуем родния химн по време на награждаванията, “ сподели още актуалната международна рекордьорка в скока на височина, световна звезда и икона на българския спорт Стефка Костадинова.

България ще взе участие с 42 състезатели на започващите на 23 юли Олимпийски игри в Токио, които бяха пренасрочени с година по-късно поради световната пандемия. В японската столица ще се представим в 14 спорта, измежду които обичайно мощните за страната ни битка, повдигане на тежести, спортна пукотевица, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и други На предходните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, съвременен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, в този момент в делегацията ни се включват състезатели по повдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате. На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала, без да има първенец: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Днешното Общо заседание на БОК одобри за самостоятелни членове именитите първенци Мария Гроздева, Валентин Йорданов, Мария Петрова и Румяна Нейкова, както и Румен Стоилов и проф. Лозан Митев. За членове на БОК бяха одобрени представителствата у нас на два от най-новите олимпийски спорта - Българската скейтборд федерация и Българската брейк федерация.

Поради отнетия от Министерството на младежта и спорта лиценз бе прекъснато участието в БОК на Българската федерация по бобслей, също по този начин бе прекъснато участието на Съюза на българските автомобилисти и на Българския ловно-рибарски съюз заради редовно безучастие в Общите събрания и в активността на БОК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР