Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от

...
Общоевропейският индекс STOXX 600 падна до най-ниското си ниво от
Коментари Харесай

Европейските акции спаднаха до най-ниското си ниво от 2012 г.

Общоевропейският показател STOXX 600 падна до най-ниското си равнище от ноември 2012 година,

Увеличаване

Общоевропейският показател STOXX 600 падна до най-ниското си равнище от ноември 2012 година,

Преглед на оригинала Смаляване
Европейските акции се сринаха с повече от 8% в понеделник поради разрастването на пандемията от короновируса в страните на континента, а оповестените облекчения от централните банки на Съединени американски щати и Япония не съумяха да успокоят вложителите за възходящите стопански вреди.

Най-засегнати

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Общоевропейският показател STOXX 600 падна с 8.2%, като това е най-ниското равнище от ноември 2012 година, Най-големи са загубите на тържищата във Франция и Испания, откакто двете страни се причислиха към Италия с налагането на национална обсада, отбелязва Reuters.

Авиокомпаниите и туристическите оператори, в това число TUI, EasyJet, притежателят на British-Airways IAG и Air France - KLM са измежду най-големите губещи в показателя STOXX 600, откакто пандемията спря световните пътувания. По-широкият показател за пътешестване и свободно време - SXTP, се намали с над 12%.

" Проблемът за вложителите е, че икономическото влияние на вируса към момента не е известно - в случай че това е едномесечно събитие или едногодишно събитие и какъв брой надълбоко ще бъде понижението на потребителските разноски ", споделя Рик Меклер, сътрудник в Cherry Lane Investments.

Реакция на централните банки

Федералният запас на Съединени американски щати понижи нощес лихвените проценти съвсем до нула при второто си изключително решение през този месец и стартира стратегия за 700 милиарда $ за изкупуване на активи, заявявайки, че епидемията има " надълбоко " влияние върху стопанската система.

Централните банки в Япония, Австралия и Нова Зеландия следваха личните си ограничения, само че не съумяха да спрат понижението на фондовите пазари. Фючърсите на S&P 500 паднаха с 4.77% до дневния си предел малко след подновяването на търговията в неделя вечер, като упованията са пазарите в Съединени американски щати да стартират надълбоко на алена територия.

Основният европейски показател STOXX 600 загуби повече от една трета от цената си, откакто доближи рекордно високата стойност през февруари, като спадът се утежни от срутва в цените на петрола и решението на Европейската централна банка да резервира лихвите предходната седмица.

Последните стопански данни от Китай демонстрират, че фабричното произвеждане се свива с максимален ритъм за последните 30 години. Това още веднъж усили опасенията за световна криза, защото пандемията сковава веригите за доставки и срутва бизнес упованията.

Индексът на европейските банки SX7P падна с към 9.9%. Към 12.15 часа водещият показател на борсата в Париж се намалява с близо 8.5%, в Лондон - с 5.45%, и във Франкфурт - със 7.5%.

Сега погледите са ориентирани към телеконференцията на Г-7 в понеделник след обед за разискване на здравната рецесия. Австралийската борса с най-лошия ден в историята си
Основните тържища в Азиатско-тихоокеанския район затвориха с намаления в понеделник след решението на Фед да се намеси в поддръжка на стопанската система на Съединени американски щати. Индексът ASX 200 в Австралия се намали с 9.7%, което е най-големият еднодневен спад в историята, оповестява Reuters. В континентален Китай индикаторът Shanghai composite затвори с намаляване от 3.4%, а Shenzhen composite се намали с 4.83%. Хонконгският показател Hang Seng регистрира спад от 4.03%, а в Япония Nikkei 225 - 2.46%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР