Общо взето Светият синод действа по-бързо от нашия Конституционен съд.

...
Общо взето Светият синод действа по-бързо от нашия Конституционен съд.
Коментари Харесай

Конституционалист: Светият синод действа по-бързо от нашия КС

Общо взето Светият синод работи по-бързо от нашия Конституционен съд. Това мнение изрази пред Българска национална телевизия преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„ Този кабинет, на който ще му бъде гласуван избор на съмнение, ще продължи да си работи, само че президентът няма да е задължен да назначи нови министри на мястото на отстранените “, добави той.

По думите му всичко е допустимо в България. Преподавателят показа доктрина за това по какъв начин може да бъде гласуван избор на съмнение към служебния кабинет.

„ Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично болшинство с опозицията и сменя Росен Желязков. Новият ръководител включва в дневния ред гласоподаване на избор на съмнение за служебния кабинет. Всичко е допустимо в нашия парламент “, изясни професорът.

„ Фигурата на Даниел Митов е неприемлива за президента и той няма да се съгласи. Той ще помоли Главчев за друго предложение. Надали президентът ще се съгласи да назначи Даниел Митов за длъжностен министър на външните работи “, сподели още той.
До изборите президентът ще се разграничава от държавното управление
и несъмнено ще издаде укази за промяна на двамата министри. С смяната в правилника за активността на Народното събрание, с която в петък ще има парламентарен надзор и министрите ще бъдат изслушвани. Народното събрание ще се употребява като предизборна платформа – това ще са неприятни съвещания за гласоподавателите. Това съобщи пред Нова телевизия пък преподавателят по конституционно право в Софийския университет доцент Наталия Киселова.

„ Всички тези краткотрайни кабинети се назначават и действат, когато не са назначени от президента, се назначават и действат
по силата на някакъв базов консенсус сред политическите партии.
При образуването на кабинета Главчев съобщи, че формирал политически уравновесен кабинет. А това значи, че има политически представители, само че има баланс сред другите партии. Убедена съм, че Главчев се е допитал до тях “, разяснява политологът проф. Румяна Коларова. Според нея дистанцирайки се партиите от кабинета, се проваля конституционният модел. Тя е безапелационна, че в случай че бъде блокирана промяната на външния министър, няма да има проблем за осъществяване на изборите. Причината е, че не той ги провежда, а Иван Кондов, който е с сан на дипломат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР