Общо приходите на МБАЛ-Асеновград за 2018 г. възлизат на повече

...
Общо приходите на МБАЛ-Асеновград за 2018 г. възлизат на повече
Коментари Харесай

Шефът на МБАЛ-Асеновград: Докога ще плащаме разходите на другите дружества в болницата

Общо приходите на МБАЛ-Асеновград за 2018 година възлизат на повече от 6 820 000 лв., а разноските - на малко над 6 780 000 лв.. През отчетния интервал са отделени средства за уголемение на системата за видеонаблюдение, операционна лампа, копирна машина, климатик, касов уред, хладилна витрина и други консумативи, за които са изхарчени общо към 22 500 лв.. Персоналът, който работи в лечебното заведение към края на предходната година, се състои от над 320 души, като 77 от тях са лекари. 10 от медицинските сестри, работещи в асеновградската болница, са в пенсионна възраст.
И през 2018 година част от другите структури, помещаващи се в постройката на болничното заведение, са употребили построената цялостна отоплителна система, без да заплащат отоплението, сигнализира в Годишния финансов доклад на сдружението, шефът лекар Иван Червенков. Това е наложило да бъдат направени корекции на системата с оглед понижаване на разноските през идващия отоплителен сезон. Отопление не се подава и към кабинетите в диагностичния блок на болничното заведение, заради неспособност да се отдели от " Медицински център I ".
Според Червенков по този начин се основава несъмнено стеснение в работата там и ненужно струпване на постройката с климатици, което е нежелателно заради неспособност на съществуващата електрическа апаратура да поеме натоварването. Автопаркът на сдружението остарява с всяка минала година. През изтеклата отчетна 2018 година за потребностите на МБАЛ-Асеновград е закупен лек автомобил " Опел ", който е на стойност 3 000 лв.. Към момента лечебното заведение разполага общо със седем коли, от които три леки, две коли за спешна помощ и два микробуса - за транспорт на пациенти за хемодиализа и за мъчно преносими пациенти. Едната от колите за спешна помощ, която е подаяние на болничното заведение, не е в придвижване заради високата себестойност на поддръжката. Друга смяна, осъществена през миналата година в болничното заведение, е промяната на основния готвач на кухнята. Разширено бе и менюто, което се предлага на пациентите, с оглед уплътняване активността и потенциала, като се чакат и спомагателни доходи от това.
В Годишния доклад на сдружението се оповестява и проблем, по отношение на възнаграждение събирането на болничните боклуци. За изхвърлянето единствено на битовите от тях лечебното заведение заплаща по 1 200 лв. месечно. " В същото време в контейнерите се изхвърлят боклуци и от другите структури, обитаващи постройката. Те освободени ли са от подобен разход? До по кое време лечебното заведение ще поема общите разноски? И в случай че някой ги заплаща, не се ли дублира една част от сумата ", пита шефът на МБАЛ-Асеновград - лекар Иван Червенков. Той уточни, че въпросът е подложен пред общината, само че резултат от подадения сигнал досега няма.
През 2018 година, спрямо предходните две години, е намалял броят на миналите през стационара на болничното заведение пациенти. За 2016 година те са били близо 11 200 души, през 2017 година - към 11 000 души, а през предходната година са били малко над 10 800 души. Пониженият брой на пациентите се изяснява с наложените предели от Регионалната здравноосигурителна каса, които не разрешават банкет на всички, потърсили и имащи потребност от оказване на болнична здравна помощ. От общия брой минали през лечебното заведение за 12-те месеца на 2018 година регистрирани и заплатени са разноските на към 9 800 пациенти. За останалите над 1 000 здравноосигурени жители Регионалната здравноосигурителна каса не е възстановила средствата на болничното заведение.
Впечатление прави и нарастването на пациенти, които са били обслужени от медиците в Отделението по незабавна медицина. От 3 500 души през 2011 година броят им е достигнал 9 000 души за 2018 година През предходната година хората, които са минали от отделението, максимален брой са тези, с разнообразни типове контузии, следвани от болести на сърдечно-съдовата система, бял дроб и отравяния. През предходната година в звеното са умряли 25 индивида. За предходната година разходът на отделението е близо 300 000 лв.. Общата сума, отпускана от Министерството на здравеопазването за подобен тип здравна помощ е в размер на малко над 199 000 лв., а платените услуги на място възлизат на към 3 500 лв., което значи, че МБАЛ-Асеновград е осигурила над 89 500 лв. за незабавна помощ в общината.
В Годишния доклад на сдружението се показва, че казусът с неосигурените лица и тези, които изрично остават да платят лекуването си, остава сериозен. През актуалната 2019 година болничното заведение възнамерява да закупи респиратор за 24 000 лв., уред за хемодиализа за 28 000 лв. и да извърши непълен ремонт на част от отделенията за 60 000 лв., като включително влиза и придобиването на към 30 нови болнични кревати.
Годишен финансов доклад показа и шефът на " Медицински център I " - лекар Петър Аргиров. Звеното употребява част от постройката на асеновградската общинска болница. Според документа, за 2018 година приходите на структурата са в размер на 814 000 лв., а разноските - 808 000 лв. . В това болнично звено работят 33-ма души, осъществяващи профилактика, диагностика, лекуване и други в другите сфери на медицината. В " Медицински център I " работят общо 27 лекари и 22 медицински сестри, трима рехабилитатори и един кинезитерапевт, петима санитари и пет души - в администрация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР