Общо подадените заявления за прехвърляне на пари от частните пенсионни

...
Общо подадените заявления за прехвърляне на пари от частните пенсионни
Коментари Харесай

Над 24 000 бъдещи пенсионери са прехвърлили тази година средства към ДОО

Общо подадените заявки за прекачване на пари от частните пенсионни сдружения към Държавното публично обезпечаване от 2015 година до края на юни тази година са 81 000. Статистиката на Национален осигурителен институт демонстрира, че единствено от януари до юни, когато се даде опция за прекачване на средства, това са създали 24 500 бъдещи пенсионери. Тези хора са избрали да получават една пенсия от страната, която ще е в цялостен размер, откакто са се отказали да получават втора от частните фондове.

Директорът на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт Любомира Язаджиева регистрира мощен интерес за прехвърлянето на средствата от частните фондове към страната през първите 6 месеца. Като по този начин създалите избора ще получават една пенсия в цялостен размер.

„ Това е сензитивно повече по отношение на подадените през цялата 2020 година да вземем за пример заявки, които са били 16 300. Това са хора, които още не са пенсионирали и на които може да им остават повече или по-малко от 5 години до навършване на пенсионната възраст “.

И следващата година прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт ще продължи.

Хората, които сред 1 януари 2022 година и края на 2025 година ще навършат общата пенсионна възраст могат да го създадат една година преди навършването ѝ.

За тези хора има опция да се върнат назад в частните пенсионни фондове, в случай че преценяват: „ Тази опция е дадена, само че също е лимитирана с едногодишен период, преди навършване на пенсионната възраст, за тази кохорта лица, които я навършват до края на 2025 година “.

Условието за връщането в частен фонд обаче е, да е изтекла една година от прехвърлянето на парите в Национален осигурителен институт.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР