Общо 975 хил. лв. - толкова пари от бюджета ще

...
Общо 975 хил. лв. - толкова пари от бюджета ще
Коментари Харесай

Близо 1 млн. лв. ще струва на държавата предизборната агитация в медиите

Общо 975 хиляди лева - толкоз пари от бюджета ще заплати страната за медийни пакети, осигуряващи отразяване на предизборната акция на политическите обединения, които не получават дотация, за идния парламентарен избор на 4 април.

Те ще бъдат разпределени сред 18 партии, седем обединения и един предприемчив комитет и могат да бъдат употребявани за участия в телевизионни и радиопредавания, както и за лъчение и издание на политическа реклама. Опитът от предходни избори сочи, че медийните пакети са доста дребна част от парите, които политическите обединения харчат за отразяване на акциите.

Медийното отразяване - разход №1

Всъщност всекидневно най-големият разход, който партиите и обединенията заявяват преди избори, е този за медийно отразяване. в последните десетина години за тази цел отиват към 50% от изхарчените в акцията пари. Тази година се чака това перо да е още по-голямо поради пандемията от COVID-19, защото акцията ще бъде фокусирана върху медиите и обществените мрежи поради рестриктивните мерки за осъществяване на всеобщи събития като манифестации, концерти и така нататък

Анализът на ИРПС демонстрира, че на последните парламентарни избори през 2017 година политическите обединения са похарчили 5 172 909 лева за отразяването на акциите си в медиите, което е 55% от разноските им. Тази сума е отвън медийните пакети, които страната е дала на обединенията без дотация - към 520 хиляди лева Изчислението демонстрира, че пакетите за извънпарламентарните партии и обединения съставляват едвам 10 % от цялата изхарчена сума за медийни услуги.

Възможностите на извънпарламентарните партии

По закон оптималният размер на медийните пакети е 40 хиляди лева за партии и 5 хиляди лева за инициативните комитети. При обединенията се отпуска сума, която е пропорционална на каузи на партиите, участващи в обединението, които нямат право на държавна дотация.

Формациите, които получават дотация от бюджета (условието за това е на последните избори да са получили 1% от действителните гласове за партиите и 4% за коалициите) нямат право да употребяват медийни пакети за изборите. Практиката обаче демонстрира, че поради присъединяване им в нови политически конфигурации част от партиите ще могат да се възползват и от пакетите. Така да вземем за пример обединението ГЕРБ-СДС ще получи 20 хиляди лева - въпреки ръководещата партия да има дотация, страната ще отпусне половината пари от пакета на Съюз на демократичните сили, която не получава финансиране от бюджета. ще има за изборите и " Патриотична коалиция - Воля и НФСБ ". Извън медийните пакети, партиите без държавна дотация ще разчитат на лични средства или на дарения от физически и юридически лица.

По закон, с цел да бъдат отразявани, политическите обединения би трябвало да сключат контракт с доставчиците на медийни услуги - електронни, печатни и онлайн медии, които авансово са оповестили обществено
изискванията и цените си за отразяване на предизборната акция. Цените би трябвало да са едни и същи за всички партии, обединения, инициативни комитети и регистрирани претенденти. Тарифите на публичните медии - БНР и Българска национална телевизия, се дефинират от Министерския съвет.

Най-скъпо е по малкия екран

Общо 297 са

Обичайно най-скъпо ще коства предизборната пропаганда в малките екрани, сподели инспекция на " Дневник ". От уеб страницата на Би Ти Ви оказва се, че в случай че партиите желаят да излъчат избирателен клип с дължина 30 сек. в праймтайма на малкия екран, ще би трябвало да платят 12 912 лева без Данък добавена стойност за еднократно лъчение (всички посочени нататък в публикацията цени са без Данък добавена стойност - бел. ред.). Това е и най-високата цена за разпространяване на изборно наличие в медията. За сметка на това, участията на претенденти в излъчвания не се заплащат, защото съставляват публицистично наличие и се организират по правила, които се дефинират от новинарския екип на bTV Media Group, прецизираха от медията.

Излъчването на клип в ефира на " Нова телевизия " коства 11 352 лева Желаещите да се изявят самостоятелно в предаванията по малкия екран ще би трябвало да отделят сред 9 хиляди (за 10-минутно участие) и 13 хиляди лева (12-минутно участие). За съпоставяне, за клип с дължина до 30 сек., излъчен в праймтайма на Българска национална телевизия, претендентите ще похарчат 2 255 лева Цената на 10-минутно изявление по публичната телевизия пък би коствало 2500 лева

Обявените цени за пиар изявления и изявленията във вестниците и електронните издания са приблизително сред 1500 и 3500 лева (за еднократна публикация). В същите рамки се движат и интервютата по радио Фокус - до 1900 лева, до момента в който присъединяване на кандидат-депутат по стратегия " Хоризонт " на БНР възлиза на към 1000 лева Излъчване на 30-секунден клип в националния ефир на " Дарик радио " коства сред 60 и 320 лева през седмицата и от 50 до 320 лева през уикенда, според от часовия пояс.

Най-евтина остава политическата реклама в районните издания, където публикуването на пиар материал би коствало на политическите обединения към 200-250 лева

Рекламата във " Facebook "

Парите от медийните пакети не могат да бъдат употребявани за разпространение на предизборните стратегии и на претендентите в обществените мрежи и блоговете, защото те не са снабдители на медийни услуги по смисъла на закона. За реклама в мрежите политическите обединения ще би трябвало да употребяват партийни средства. Справка в регистъра с реклами на " Facebook " сподели, че за интервала 2 - 9 март най-вече средства за укрепване на наличие са изхарчени за изявления в страницата на " ИТН " - близо 11 500 евро (23 716 лева.), следвани от страницата на " Да, България " и профила на водача на партията Христо Иванов с обща сума от 1291 евро (2 517 лева.). За спонсориране на постове от страницата на лидера на " Воля " Веселин Марешки са платени 477 евро (930 лв), а за такива на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - 359 евро (700 лева.).

Похарчените за предизборна пропаганда суми ще станат известни след изборите, защото законът задължава участниците да показват доклад пред Сметната палата за всички направени разноски в период до 30 дни след края на акцията. Според Изборния кодекс общият размер на финансирането на всяка предизборна акция на партиите, обединенията и инициативните комитети не може да надвишава 3 млн.лв. и 200 хил.лв. за инициативните комитети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР