Общо 960 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ за

...
Общо 960 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ за
Коментари Харесай

Над 800 са одобрените тази година заявления за еднократна финансова помощ при раждане на дете в Бургас

Общо 960 заявки за разпределяне на еднократна финансова помощ за раждане на дете в община Бургас са получени и прегледани от началото на 2022 година до момента.

От тях са утвърдени 838 заявки, а неодобрените са едвам 122.

Еднократното финансово стимулиране се отпуска от Община Бургас на родители за всяко новородено или на осиновители за всяко осиновено първо, второ, трето и последващо дете.

Право да аплайват за приемане на финансовия тласък имат родители, притежаващи тапия най-малко за приключено приблизително обучение. Единият родител би трябвало да има непрекъснат адрес на територията на община Бургас повече от 2 години отпреди рождената дата на детето /или отпреди датата на акта на осиновяването/, а другият – най-малко все още на подаване на документите. По сегашен адрес единият родител би трябвало да има повече от 3 години отпреди рождената дата на детето /или отпреди датата на акта на осиновяването/, а другият – най-малко все още на подаване на документите.

Родителите не би трябвало да имат парични отговорности към Община Бургас и това би трябвало да бъде удостоверено с акт на способния орган. Право на приемане на финансово стимулиране се придобива от раждането /осиновяването/ на детето и може да се изиска в период до 90 дни.

Не се отпуска еднократно финансово стимулиране в тази ситуация, когато детето е оставено за развъждане в профилирана институция за деца.

За да получат финансова помощ, родителите би трябвало да попълнят и подадат заявление-декларация по пример. Документът би трябвало да бъде подписан и от двамата родители на детето, с изключение на в случаите, в които в акта за раждане /осиновяване/ на детето не е вписан втори родител. Заявлението се подава от един от родителите или от упълномощено лице в Деловодството на Община Бургас /ул. „ Александровска “ № 26/ или в Центровете за административни услуги /ЦАУ/ „ Възраждане “, „ Изгрев “, „ Приморие “, „ Освобождение “, „ Зора “ и „ Долно Езерово “.

Към заявката се ползват още копие от уверение за раждане на детето, копие от тапия за приключено обучение и на двамата родители, служебна записка, издадена от персоналния доктор на детето за всички осъществени наложителни имунизации и профилактични прегледи и документ, удостоверяващ номера на банковата сметка /с автограф на банков чиновник и печат/.

Размерът на финансовата помощ варира от 250 до 550 лева, като зависи от степента на обучение на родителите /осиновителите/ и поредността на детето. При родители с друга степен на обучение, еднократното финансово стимулиране се пресмята, като се зачита по-високата степен на обучение.

Подадените документи се преглеждат от Постоянната комисия по обществени действия към Общински съвет – Бургас, която заседава един път месечно и излиза с предложение за разпределяне на еднократно финансово стимулиране с избран размер или отвод на заявката.

Всички критерии, на които би трябвало да дават отговор родителите, които желаят да аплайват по програмата, нужните документи, както и заявлението-декларация, която двамата родители би трябвало да попълнят и подпишат, могат да бъдат открити тук: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР