Общо 90 договора за изграждане на 48 обекта на обща

...
Общо 90 договора за изграждане на 48 обекта на обща
Коментари Харесай

За базите за F-16 имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

Общо 90 контракта за създаване на 48 обекта на обща стойност 385 849 427 лева е сключило Министерството на защитата във връзка със основаване на бази за бъдещите самолети F-16 Block 70 в България, само че част от тях би трябвало да бъдат развалени, излиза наяве от отговора на министър на защитата Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.
Сключени са 32 контракта на стойност 234 674 713 лева, директно свързани с приемане на самолетите от Съединени американски щати. Останалите 58 контракта имат отношение към употребата и възстановяване на инфраструктурата на авиобазата и са на обща стойност 151 174 714 лева
Обектите, директно свързани с приемането на самолетите, са 15. Тези, свързани с употребата и възстановяване на инфраструктурата на авиобазата, са 33 на брой.
По думите на министър Тагарев осъществяването на подписаните контракти зависи от редица фактори - рецесията с Ковид-19, настъпилите високи равнища на инфлация в народен и международен мащаб, които оказват директно въздействие и върху периодите за осъществяване, и върху финансовите разноски.
" Такива усложнения са свързани с осъществяване на доставки, дефицит и/или липса на някои от главните строителни материали, произвеждане и доставка на софтуерно съоръжение и елементи и други По тези аргументи изпълнителите са уведомили Министерството на защитата за нужда от индексиране на цената за осъществяване на СМР (строително-монтажни работи) по договорите, а по някои от тях за нужда от удължение на периода за осъществяване или за неспособност от осъществяване. Това предизвикателство е оценено по отношение на допустимостта и законосъобразността ", разяснява Тагарев.
Поради тази причина са подписани спомагателни съглашения към 18 от подписаните контракти, за които е приложена методиката за изменение на цената на контракти за социална поръчка вследствие на инфлация. Спазено е законовото изискване нарастването на цената да не надвишава 50% от цената на главния контракт, твърди Тагарев. Той отбелязва
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР