Общо 8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт или

...
Общо 8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт или
Коментари Харесай

8000 км третокласни пътища у нас трябва да се ремонтират

Общо 8000 км третокласни пътища се нуждаят от ремонт или реорганизация, с цел да дават отговор на условията за качествено, удобно и безвредно придвижване. За ремонт предпочитано от Агенция „ Пътна инфраструктура “ са препоръчани 1214 км третокласни пътища. Това уточни министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния надзор, оповестиха от пресцентъра на министерството.

За възстановяване на положението на предпочитаните сектори са нужни планирано малко над 930 млн. лева Обсъждат се благоприятни условия за финансиране както със средства от бюджета на АПИ, по този начин и посредством целево финансиране. Целта е предпочитаните прави да бъдат ремонтирани през идната година.

Предложението е на база предоставената от Министерство на регионалното развитие „ инвентаризация “ на републиканските пътища, която трябваше да набележи най-критичните за пътната сигурност трасета и да бъдат подхванати своевременни ограничения за възстановяване на тяхното положение.

Данните сочат, че от 11 530 км третокласни пътища в страната, 930 км са в чудесно положение, 2700 км са в положително, 2560 км са в приемливо, 1610 км – незадоволително и 3730 км – в неприятно.

Министър Аврамова означи, че неналичието на задоволителен финансов запас за развиване и поддържане на републиканската пътна мрежа през годините е главната причина, довела до тези незадоволителни констатации.

„ Налага се обектите да се приоритизират, дейностите по настоящ ремонт и поддържане – също. Въвеждането на тол системата и измененията в Закона за пътища ще дадат опция постъпленията от електронното таксуване да бъдат насочвани както към рехабилитация и възобновяване на съществуващата инфраструктура, по този начин и към строителство на нови пътни сектори “, сподели още тя.

Министърът Аврамова осведоми още, че се планува по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 да се рехабилитират и реконструират републикански пътища ІІ и ІІІ клас на територията на 23 регионални пътни ръководства. „ Не малко неща в последните 10 години се направиха и не дребен финансов запас беше вложен по републиканската пътна мрежа “, сподели още тя. Само през тази година вложените средства са над 20 млн. лева от бюджета и Оперативна програма “Регионално развитие”, с които са ремонтирани девет третокласни пътни прави. В развой на осъществяване са още 36 обекта от третокласната пътна мрежа за над 222 млн. лева По Програма „ ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020 “ следва да бъдат оповестени процедури на стойност 10,3 млн. лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР