Общо 65 журналисти са убити през 2017 г., показва годишната

...
Общо 65 журналисти са убити през 2017 г., показва годишната
Коментари Харесай

65 журналисти са убити през 2017 г.

Общо 65 публицисти са убити през 2017 година, демонстрира годишната равносметка на "Репортери без граници ". Според тези данни отиващата си година е с минимум смъртни случаи измежду професионалните публицисти от 14 години.
Това се дължи частично на по-добрата отбрана, обезпечавана на репортерите, само че и на обстоятелството, че рисковите страни "се опразват от публицисти " - по този начин стоят нещата, да вземем за пример, в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, показват от "Репортери без граници ".
От 65-имата убити през годината публицисти 39 са били премахнати съзнателно, а 26 са починали при осъществяване на служебните си отговорности.
Сирия остава най-смъртоносната за кореспонденти страна с 12 убити публицисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.
Въоръжените спорове излагат на заплаха живота на публицистите, които ги отразяват, а в страни като Мексико "картели и локални политици ръководят с гнет " и по този начин принуждават кореспонденти "да напущат страната си или специалността ".
"Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за кореспонденти ", установи "Репортери без граници ". В страната на наркокартелите редовно заплашват и даже убиват публицистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за проведената престъпност.
Такъв бе, да вземем за пример, казусът с Хавиер Валдес Карденас - влиятелен 50-годишен публицист, сътрудничел на Франс прес и локални медии - погубен невъзмутимо на 15 май.
За втора поредна година има рекорден брой публицисти, които се намират в пандиза поради работата си. Това стана ясно преди дни от отчет на Комитета за отбрана на публицистите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР