Общо 54 971 деца са получили или продължават да получават

...
Общо 54 971 деца са получили или продължават да получават
Коментари Харесай

МТСП с подкрепа за близо 55 000 деца с увреждания и бъдещи родители

Общо 54 971 деца са получили или не престават да получават сложна поддръжка по мярката „ Услуги за ранно детско развиване “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ /ОПРЧР/ 2014–2020. С интервенцията е основана мрежа за интегрирани услуги за ранно детско развиване , които са ориентирани към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, в това число деца с увреждания , и техните фамилии, както и бъдещи родители, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/.

През последните седем години в 65 български общини действат Центрове за ранно детско развиване, чиито услуги се дават с финансиране по ОПРЧР 2014 – 2020. Дейностите включват ранна намеса на уврежданията, директна работа с децата с увреждания и техните фамилии , в това число в домовете им. Оказана е поддръжка за активността на Семейните центрове за деца от 0 до 3-годишна възраст. С мярката „ Услуги за ранно детско развиване “ е усъвършенстван достъпът до здравна грижа, образуване на наставнически умения, възстановяване на фамилната среда, повишение на учебната подготвеност на децата за включване в просветителната система, а в някои случаи е предотвратено и изоставянето им.

С децата и родителите се работи самостоятелно и групово за навестяване на детска градина. За децата с увреждания е обезпечена самостоятелна педагогическа поддръжка, а за децата от уязвимите групи – спомагателна педагогическа подготовка за повишение на учебната подготвеност. Подкрепата за образуване на наставнически умения измежду уязвимите групи по едно и също време с усъвършенстваната подготвеност на децата за учене покачва включването и задържането им в просветителната система. Това спомага за ограничение на бедността сред поколенията, защото точно неналичието на обучение, което е спънка за професионалната реализация в бъдеще, е един от главните фактори за нея.

„ Инвестициите в ранното детство са вложения в човешкия капитал на едно общество и съществена причина за устойчивото му развиване. Затова грижата за децата от най-ранна възраст, с акцент върху поддръжката за техните фамилии и обезпечаване на интегрирани услуги в съгласуваност с другите ангажирани министерства и институции, е приоритет в Управленската стратегия на държавното управление и в активността на Министерството на труда и обществената политика “, подсигурява министър Иванка Шалапатова по време на среща с представители на университетския и гражданския бранш.

На нея бяха разисквани опциите за обезпечаването , посредством интегриран метод, на достъп до универсални и по-специализирани услуги за развиването на децата, с които да бъдат подкрепени и фамилиите в напъните им да основат по-благоприятна среда за израстването им вкъщи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР