Общо 50 млн. лева е инвестиционният заемът от Европейската инвестиционна

...
Общо 50 млн. лева е инвестиционният заемът от Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

Лиляна Павлова дава 50 млн. на Фандъкова

Общо 50 млн. лв. е капиталовият заемът от Европейската капиталова банка (EИБ) и е очакван за създаване на пешеходна инфраструктура, за по-удобни и по-достъпни тротоари във всички квартали на столицата. Това са спомагателни средства ориентирани към пешеходната инфраструктура на София.

Договорът за заем бе подписан от вицепрезидентът на EИБ Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова в наличието на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметовете Дончо Барбалов – по финанси и опазване на здравето и инж.Ангел Джоргов – по строителство.

Този заем добавя утвърденото финансиране, отпуснато от Европейска инвестиционна банка през 2021 година Допълнителният заем, чието сключване бе маркирано през днешния ден, е предопределен за многогодишната капиталова стратегия на София, в която са включени и вложения в кварталите, в това число и за създаване и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обсега на настоящия План за устойчива градска подвижност (ПУГМ) на българската столица.

По-конкретно, заемът ще разреши на Столична община да усъвършенства градската среда, да усили каузи на плановете, ориентирани към пешеходната инфраструктура, в това число за хора с лимитирана пъргавина и ще способства за възстановяване на чистотата на въздуха.

За заема няма да има характерно поръчителство, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на постоянния дълготраен кредитен рейтинг на София - `BBB със постоянна прогноза, който е еднакъв на рейтинга на България.

Рейтингът се удостоверява от  Международната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс " /S&P Global Ratings/ и се основава на постоянните стопански индикатори, които са по-добри от междинните за страната, положителната ликвидност, диверсифицираната локална стопанска система и ниската безработица.  Сред основанията на S&P да удостоверява прогнозата за развиването на града е и спазваната от екипа на кмета на София финансова дисциплинираност.

„ Създадохме специфична стратегия за създаване и реновиране на тротоарни настилки, с която целим възобновяване на тротоари във всички райони/квартали на София.

Тези вложения ще ни дадат опция да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да създадем напредването в града по-удобно, удобно, несъмнено и с това по-предпочитано от жителите при по-кратки дистанции. Насърчаването на пешеходното придвижване е значимо и за възстановяване качеството на въздуха. “, сподели кметът на София, госпожа Йорданка Фандъкова.

Столичната община има единствено капиталови заеми и Европейска инвестиционна банка е единствен наш сътрудник, уточни също кметът Фандъкова. Благодарение на поддръжката на банката са изпълнени значими планове като завода за боклуци, за градския превоз, метрото. Това са планове, които трансформираха и не престават да трансформират средата.

До 30 % от средствата ще бъдат предоставени непосредствено на районните администрации. Ролята на районните кметове при осъществяването на плановете е доста значима, както и при подготовката на програмата.

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, Лиляна Павлова, съобщи: „ Европейска инвестиционна банка е дълготраен сътрудник на Столична община и финансира вложения в предпочитана обществена инфраструктура.

Банката подкрепя разнородни планове като построяването на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, възобновяване на автопарка на градския превоз, съоръжения за интегрирано отнасяне на боклуци и друга градска и обществена инфраструктура, в това число посредством консултантски услуги в хода на подготовката и осъществяването им. В качеството ни на климатична банка на Европейски Съюз постоянно сме засвидетелствали поддръжка с ясна визия за екологичното и стабилно бъдеще, за което всички мечтаем. “

Общи сведения

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е институцията за дълготрайно кредитиране на Европейския съюз и е благосъстоятелност на страните членки. Банката дава дълготрайно финансиране за обосновани вложения, с цел да способства за реализиране на политическите цели на Европейски Съюз.

Европейска инвестиционна банка работи в тясно съдействие с България от 1992 година и е подкрепила стопанската система на страната с близо 5,7 милиарда евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР