Общо 447 200 българи са пътували през второто тримесечие на

...
Общо 447 200 българи са пътували през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Българите предпочитат самостоятелно да организират пътуванията си

Общо 447 200 българи са пътували през второто тримесечие на тази година, което съответства с най-строгите ограничения по време на изключителното състояние и последвалата епидемиологична конюнктура в страната. Преобладаващата част от тях - 92.7%, са направили туристическо пътешествия единствено в страната, други 6.8% - са били единствено в чужбина, а 0.5% са пътували както в страната, по този начин и в чужбина, демонстрират числата от Националния статистически институт. В съпоставяне със същото тримесечие на предходната година общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години обаче се свива с 63.3 %. Тази наклонност се следи както при пътуванията в страната (с 55.1%), по този начин и при визитите в чужбина (с 86.9%). При броя на пътувалите както в страната, по този начин и чужбина спадът е с 96.3 на 100.

В съпоставяне с първото тримесечие на 2020-а общият брой на пътуванията, както и тези в чужбина, понижават, само че има лек растеж при обиколките из страната.

През второто тримесечие най-вече са пътували българите на възраст сред 25 и 44 години - 202 500, т.е. това съвсем половината от всички пътешественици. Като цяло във всички възрастови групи доминират пътуванията, които са направени в границите на България. Малък е и броят на младежите във възрастовите групи 15 - 24 години и 25 - 44 години, които са излизали в чужбина. При българите на възраст 65 и повече години няма регистрирани визити отвън страната.

Преобладаващата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години в чужбина са били за "почивка и екскурзия ", до момента в който тези в страната със същата цел са 44.5%, а същият брой хора са създали "посещение на близки ".

Като част от персоналните ограничения за сигурност и обществена отдалеченост през второто тримесечие като независими са били регистрирани 544 700., или 95.7% от общия брой персонални пътувания, като това е пожеланият този метод за образуване на пътешествията и в страната, и в чужбина.

По отношение на разноските по типове с максимален условен дял са харчовете за храна както в страната, по този начин и в чужбина. Следват тези за настаняване и превоз. През второто тримесечие междинният разход при пътешестване с персонална цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 176.46 лева в страната (увеличава се по отношение на първото тримесечие) и 497.95 лева в чужбина (намалява).

Същевременно разноските на едно лице за професионално пътешестване са приблизително 132.34 лева в страната и 949.46 лева в чужбина, като харчовете за командировки понижават по отношение на първото тримесечие на 2020-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР