Общо 4 млн. лв. санкция трябва да плати Община Видин

...
Общо 4 млн. лв. санкция трябва да плати Община Видин
Коментари Харесай

Глобяват община Видин с 4 млн. лв. заради новата пречиствателната станция

Общо 4 млн. лева глоба би трябвало да заплати Община Видин поради нарушаване при създаване на Пречиствателната станция в предходния кметски мандат, оповестяват от видинското кметство.

Оттам прецизират, че нередности при осъществяването на плана за Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Видин, чието създаване бе осъществено в предходните два мандата, са установени при встъпване в служба на актуалното управление на Община Видин и за нарушаванията е подаден сигнал и до Европейската прокуратура .

От общината прецизират, че констатациите за нарушавания са открити и от Върховния административен съд (ВАС), който дефинитивно удостовери наложената на Община Видин финансова промяна в размер на 25 на 100 от допустимите за финансиране разноски по контракта за втория стадий от построяването на Пречиствателната станция за отпадъчни води. Той е подписан на 4 октомври 2017 година сред " Хидрострой " АД и тогавашния видински кмет Огнян Ценков , а цената му е близо 18 млн. лева с Данък добавена стойност.

Санкцията, избрана от Управляващия орган, е поради непозволено премахване на един от участниците в извършената процедура за избор на реализатор на строително-монтажните работи - мнение, което и магистратите от Върховен административен съд удостоверяват със правосъдно решение от 9 август 2022 година

Размерът на вредата, която Общината търпи от недоброто ръководство и работа по планове с европейско финансиране през предходния мандат, е сериозна, допълват в известието и дават образец, че в тазгодишния общински бюджет 3, 519 млн лева са личните средства, отделени за финансиране на обекти от програмата за финансови разноски.

Наложената глоба, която Върховен административен съд удостовери, значи, че поради неточности на предходното управление Общината в този момент губи 4 млн. лева, които биха могли да се влагат в поправки на улици и междублокови пространства в град Видин и останалите обитаеми места, в замяна на уличното осветяване и други придобивки за видинските жители.

В момента в Административен съд - Видин се преглежда друго дело по отношение на наложена на Община Видин глоба по плана за създаване на Пречиствателната станция, единствено че за първия стадий, изпълняван през мандата на кмета Герго Гергов. Ако тя също бъде дефинитивно доказана, общият размер на финансовата загуба за Общината - по първа и втора фаза на плана, ще стане над 10 млн. лева ., прецизират в известието.

Новата Πpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa oтпaдъчни вoди на Видин, чиятo втopa фaзa нa cтpoитeлcтвoтo бeшe peaлизиpaнa cъc cpeдcтвa пo OΠ " Oĸoлнa cpeдa 2014-2020 ", беше открита през 2019 година Oбщaтa инвecтиция бe 19 505 984 лева, oт ĸoитo coбcтвeнoтo финaнcиpaнe e в paзмep нa 580 415 лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР