Общо 37 145 проверки в 30 000 предприятия с 1

...
Общо 37 145 проверки в 30 000 предприятия с 1
Коментари Харесай

Почти 154 000 нарушения на трудовото законодателство са установени при 37 145 проверки

Общо 37 145 инспекции в 30 000 предприятия с 1 450 000 заети лица в тях са направили през 2020 година контролните органи на. Установените нарушавания на трудовото законодателство са съвсем 154 000 бр. Нарушенията, свързани с – по възникването, осъществяването и прекратяването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда и други, са 73 400 бр. Нарушенията на наредбите,, са съвсем 80 000 бр. През м.г. е нарушена наклонността от последните години двата типа нарушавания да са съвсем по равно, с лек превес на тези по трудови правни отношения. Причина за това е появяването на нововъзникналия риск от разпространяването на и огромния брой инспекции с акцент върху използването на противоепидемични ограничения в предприятията за запазване живота и здравето на работещите. С такава устременост са били 16 330 бр. инспекции или 44% от всички.
При всяко открито нарушаване се подхващат ограничения за неговото премахване, което води до възстановяване на изискванията на труд в българските предприятия като цяло. Най-често контролните органи на Инспекцията по труда ползват насилствени административни ограничения. Те се ползват за нарушавания, които не заплашват живота и здравето на работешите или не лишават осигурителните и трудовите им права. Така на работодателите се дава опция да отстранят нарушаването в избран период, без да търпят наказания.
 Работодателите би трябвало да заявяват има ли риск чиновниците им да се заразят с ковид Работодателите би трябвало да заявяват има ли риск чиновниците им да се заразят с ковид
Работодателите би трябвало да подадат нова декларация за изискванията на труд пред съответната териториална Инспекция по труда, в случай че има риск сл...
Нарушенията, свързани със заплащането на труда, остават най-честите от всички нарушавания по осъществяването на трудовите правни отношения – 18 550 бр. Това може да се изясни с обстоятелството, че работещите най-често подават сигнали за този тип нарушаване, защото неналичието на средства не им разрешава да задоволят жизненоважни потребности. Отчита се обаче съществено понижение на откритите забавени хонорари и компенсации, сумата на които е намаляла с съвсем 40% по отношение на 2019 година След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 5.5 млн. лева забавени заплати.
По отношение на сигурността и здравето при работа най-вече са нарушаванията, свързани с цялостната организация на тази активност – 53 400 бр., защото такава би трябвало да бъде основана за всяко работно място - както в индустриалните пространства, по този начин и в офисите. За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск основават нарушаванията, свързани с обезопасеността на работното съоръжение, които за 2020 година са 17 120 бр. С отстраняването им след намесата на Инспекцията по труда понижават и заплахите, които могат да доведат до тежки трудови произшествия.
ИА ГИТ припомня, че в помощ на работодателите са налични на български език 41 броя онлайн принадлежности за интерактивна оценка на риска, последният от които е за предварителна защита на разпространяването на КОВИД-19 в предприятията. При предпочитание от тяхна страна помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, могат да им показват функционалностите на инструментите. Проектът се финансира по оперативна стратегия „ “, надлежно в предходния и в сегашния програмен интервал.
През 2020 година са формирани 7600 бр. актове за определяне на административно нарушаване. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления и утвърдени съглашения е в размер на 11.6 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР