Общо 257 милиона лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в

...
Общо 257 милиона лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в
Коментари Харесай

Приобщаващо образование: Деца и ученици ще разгръщат пълния си потенциал по програми за 257 милиона лева

Общо 257 милиона лв. европейско финансиране ще бъдат вложени в поддръжка и приобщаване на деца и възпитаници по плановете „ Силен старт “ и „ Успех за теб “ , които Министерството на образованието и науката /МОН/ извършва в границите на европейската стратегия „ Образование “.

Това стана известно на форума „ Силен старт за твоя триумф “, който се състоя в Младежкия дом във Враца . Събитието бе намерено от служебните заместник-министри на образованието и науката – Наталия Митева и Емилия Лазарова , заяви пресцентърът на МОН.

Матева съобщи, че по двата плана се планува да бъдат обхванати общо над 133 000 деца и възпитаници , и още толкоз родители. Тя означи, че двата плана надграждат модели, принадлежности и стратегии, в това число положителни практики по планове , изпълнявани през предходния програмен интервал.

„ Работата в наложителните часове в детски градини и учебни заведения се нуждае от спомагателна поддръжка за учениците. Именно в тази посока са дейностите по плановете, съфинансирани от Европейския съюз “. 

Емилия Лазарова добави, че задачата на плана „ Успех за теб “ е да разгърне капацитета за личностно развиване на учениците за трайното им приобщаване в учебното обучение и възстановяване на просветителните им резултати .

Проектът стартира предходната година и ще продължи до края на 2027 година . По него са класирани 1476 учебни заведения , от които 1431 извършват действия, ориентирани към обща и спомагателна поддръжка за личностн о развиване на възпитаници от уязвими групи , а 188 от тях ще работят с възпитаници с изявени способности.

В рамките на плана се работи интензивно с родители на възпитаници от уязвими групи. Акцент при дейностите, свързани с спомагателна поддръжка, се слага върху насърчаването и разгръщането на капацитета на децата от начален и прогимназиален стадий със специфични просветителни потребности /СОП/, с хронични болести, в риск и с изявени способности . Също по този начин ще се употребяват различни модели за подготовка на възпитаници с изявени способности за присъединяване в пленери , в национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари. Има средства за съоръжение на профилирани кабинети, както и на профилирани дидактически материали , методики, специфични образователни стратегии.

С най-новия план „ Силен старт “ се надграждат заниманията и поддръжката за детските градини. По него над 75 000 деца и родители на деца в градини и яслени групи ще получат поддръжка в идващите пет години. За задачата детските градини могат да наемат психолози , логопеди и ресурсни учители. Ще се подобрят опциите за реализиране на и ндивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация , както за поддръжка на развиване на ползите и качествата на децата с изявени способности. На фокус ще бъде също и намаляването на броя на отпадналите от просветителната система . Чрез разнообразни начинания и мероприятия родители ще бъдат интензивно включвани в процеса на предучилищно обучение и в живота на просветителната институция.

Георги Димов: Разпоредих инспекция за всички осъществени смени от предходното управление в Агенция „ Митници “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР