Общо 154 214 възрастни хора над 65-годишна възраст в невъзможност

...
Общо 154 214 възрастни хора над 65-годишна възраст в невъзможност
Коментари Харесай

Подкрепиха хиляди възрастни и хора с увреждания в домовете им

Общо 154 214 възрастни хора над 65-годишна възраст в неспособност за самообслужване и хора с увреждания са подкрепени в домовете си с интегрирани здравно-социални услуги, оповестиха от Министерство на труда и обществената политика /МТСП/. Подкрепата е обезпечена с плановете на 234 общини по мярката „ Патронажна грижа “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014–2020, която е осъществена в четири съставния елемент с общ бюджет от над 161 млн. лв. .

Основната цел на интервенцията е основаване на мрежа от услуги за поддръжка в домашна среда с акцент върху даване на почасови мобилни здравно-социални услуги в домовете на хората в усложнение. Възрастните и хората с увреждания бяха подкрепяни с доставка на храни, медикаменти и артикули от първа нужда, закупени със лични средства. Те получаваха и подпомагане за своевременен достъп до неотложни административни услуги, психическа поддръжка и консултиране.

В разгара на пандемията, провокирана от COVID-19, мярката беше надградена с благоприятни условия за адаптиране на обществените услуги , делегирани от страната действия, за предварителна защита от заразяване с COVID-19. Дейностите включваха стерилизация на постройките на обществените услуги, тестване на личния състав и потребителите, преграждане на пространства за уединяване на инфектирани консуматори, обезпечаване на спомагателни хонорари за личния състав за ексклузивен труд.

Подкрепата за възрастните и хората с увреждания продължава и по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021–2027. С оповестяването на първата мярка за новия програмен интервал „ Грижа в дома “ продължи даването на мобилни здравно-социални услуги в домовете на хората в затруднено състояние. В момента 229 общини в Република България извършват планове на обща стойност близо 150,9 млн. лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР