Общо 1515 деца, настанени в приемни семейства, ще бъдат обхванати

...
Общо 1515 деца, настанени в приемни семейства, ще бъдат обхванати
Коментари Харесай

Общо 1515 деца, настанени в приемни семейства, ще бъдат обхванати от нов проект на Агенцията за социално подпомагане

Общо 1515 деца, настанени в приемни фамилии, ще бъдат обхванати от нов план на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), оповестиха от организацията. От 1 януари 2024 година стартира нов план по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2017 година, посредством който ще се работи интензивно за разширение на даването на приемна грижа на национално равнище. Това е и продължение на предходен план „ Приеми ме 2015 “, допълват от АСП. 

Първият стадий на плана стартира на 1 януари за общините, предоставящи действия по плана „ Приеми ме 2015 “, или които имат настоящи приемни фамилии с снабдители дирекциите „ Социално подкрепяне “, като ще обхване 1515 настанени деца.

Така се подсигурява непрекъснатост на дейностите и отбрана на ползите на настанените деца, недопускане на опция за преустановяване на настаняването, доказано от съда за тези деца и попадането им назад в обществени услуги.

Проектът продължава да бъде приоритет за Министерството на труда и обществената политика, за Агенцията за обществено подкрепяне и за всички участващи общини, които поставят спомагателни старания за гарантиране на здравето, образованието и общественото включване на всяко дете.

Целта на актуалната интервенция е рационализиране и разширение на обсега на приемната грижа чрез продължение на даването ѝ на локално равнище като различна форма за развъждане на деца в риск в фамилна среда. Тя слага специфичен фокус върху развиването на профилирана приемна грижа за деца с увреждания, деца - жертви на принуждение или трафик и деца - непридружени бежанци.

Основен приоритет е изработването на устойчива и дълготрайна визия за бъдещето на приемната грижа на национално равнище, в което ще вземат участие представители на държавните институции, локалната власт и гражданското общество.

Утвърдените и в този момент настоящи в границите на план „ Приеми ме 2015 " регионални екипи по приемна грижа, както и приемни фамилии ще продължат присъединяване си в новия план. От началото на идната година е заложено нарастване на главното брутно заплащане на членовете на регионалните екипи, както и на приемните родители след повишение на минималната работна заплата. 

Важен аспект е, че разноските на общините за осъществяване на дейностите са възможни от 01 януари 2024 година, с което се цели да се реализира равномерен преход сред двата плана във връзка с приемната грижа.

" Приемната грижа остава значима част от нашата политика по протекция на детето. Осигуряването на безвредна среда за децата в потребност е основен детайл от нашата тактика за подкрепяне на техния предстоящ триумф и благоденствие ", разяснява доктор Надя Танева, изпълнителен шеф на АСП.

В случай на въпроси, можете да се свържете с отдел „ Анализ, обмисляне и прогнозиране “ в АСП на тел.: 02/935 05 34.

Към 30 септември 2023 година децата, отглеждани в приемните фамилии по плана „ Приеми ме 2015 “, са 1467. Това сподели ежемесечният разбор на Националния екип за организация и ръководство на плана, за който осведоми на уеб страницата си Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). 

За деветмесечието на актуалната година се записва нищожно понижение на децата под приемна грижа – от 1493 през януари до 1467 в края на септември. В същия интервал се следи и спад в броя на одобрените приемни фамилии към плана – от 1770 при започване на 2024 година до 1684 в края на деветмесечието.

През септември 62 деца са настанени в приемно семейство, за 75 настаняването е прекъснато. Най-масовата причина за преустановяване на настаняванията още веднъж са осиновяванията – 33 на брой, показват от АСП. Данните демонстрират, че върнати в биологичните си фамилии са 13 деца, а пренастанени в същото или друго приемно семейство са 22.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР