Общо 103 фирми от Oбласт Стара Загора ще получат 17

...
Общо 103 фирми от Oбласт Стара Загора ще получат 17
Коментари Харесай

Пулев: Над 100 фирми от област Стара Загора ще получат 17 млн. лв. по Плана за възстановяване

Общо 103 компании от Oбласт Стара Загора ще получат 17 млн. лева по първите две отворени и към този момент завършили процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това стана известно при посещаване на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Стара Загора, където се срещна с кмета на общината Живко Тодоров и регионалния шеф Иван Чолаков, оповестиха от министерството. 

По време на диалога стана ясно, че по първата процедура за „ Технологична рационализация “ безплатна финансова помощ от региона ще получат 54 компании. „ Има късмет броят на финансираните предприятия от региона по тази мярка да нарасне, откакто Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ пое самодейност за увеличение на бюджета на мярката с 32 млн. лева Така той стана 293 млн. лева вместо в началото заложените 260 млн. лева “, акцентира министърът. По думите му, средствата за процедурата са за възобновяване и рационализация на техническия парк на дребни и междинни предприятия у нас с ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт. Преди увеличението на бюджета, утвърдените претенденти са 953 от всяка област на страната. До момента контракти за даване на безвъзмездната финансова помощ са подписани с 860 компании. В идващите седмици ще бъдат подписани още близо 100.

По втората процедура от ПВУ по линия на МИР – за „ ИКТ решения и киберсигурност “, в област Стара Загора финансиране ще получат 49 компании. „ Кандидатствалите по процедурата компании от региона получават близо оптималния таван за приемане на безвъзмездната помощ “, съобщи Пулев. По думите му, според от декларираните потребности компаниите ще получат грантове сред 3000 лева и 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лева, а общият брой на утвърдените от цялата страна компании е 1599, стана ясно още по време на диалога.

Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

Пулев разгласи, че следва отварянето и на още две процедури по Плана за възобновяване – за кръгова стопанска система с бюджет 180 млн. лева и за развиване на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лева

Министърът на нововъведенията и растежа срещна кмета и регионалния шеф с напъните на страната ни във връзка с привличането на огромни интернационалните стратегически вложители на огромни производства за над 1 милиарда евро, които да бъдат основни за българската стопанска система и основаването на работни места.

„ Служебният кабинет направи решителна стъпка в приличането на огромен интернационален вложител у нас с обособяването на първата по рода си държавна икономическа зона „ Доброславци “ с фокус върху сегмент автомобилостроене и обвързваните с него промишлености “, сподели министърът. Той акцентира, че зоната се намира на 15 км от центъра на столицата, покрай работна ръка и че ще бъде построена по най-хубавите практики, с цел да дава отговор на стандартите на задграничните вложители за чисто и зелено произвеждане.

„ Предстоящата процедура по Плана за възобновяване за развиване на индустриалните зони и паркове е друга значима стъпка в посока на основаването на добра капиталова среда, която да притегли основни вложители. Правителството работи на цялостни обороти и в цялостен синхрон – от равнище президент, министър председател, министрите в служебния кабинет, до равнище представители на локална власт. Радвам се, че и през днешния ден, когато двамата ме приехте дружно, това се удостоверява. Най-важен е ползата на България и всяка опция, посредством която да помогнем на хората и бизнеса “, безапелационен бе министърът.

Над 70% от българските дребни и междинни предприятия (МСП) са въвели нововъведения в бизнеса си през последните две години. Това надвишава упованията и е съображение за оптимизъм за развиването на компаниите у нас, 

Близо една трета от фирмите (над 32%) смятат, че имат предпочитана нужда от финансиране за софтуерната рационализация. Отговорът на компаниите директно кореспондира с първата отворена процедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 плана. Тя е с бюджет 260 млн. лева Вече са класирани за финансиране 953 компании, които още март месец могат да получат първите заплащания за възобновяване на софтуерния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са сложили потребността от финансиране за нововъведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР