Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за

...
Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за
Коментари Харесай

Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния обмен в образованието и културата

Общността на българските евреи в Израел е натурален мост за развиване на двустранния продан в региона на образованието и културата, съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на среща в Йерусалим с представители на организации на българските евреи в Държавата Израел. Президентът Радев още веднъж акцентира, че за България Израел е другар и стратегически сътрудник и разчита на поддръжката на българските евреи и техните наследници за следващо задълбочаване на двустранните връзки. Това оповестиха от пресслужбата на президента.
 a20i0260  a20i0291  a20i0302  a20i0309  a20i0317
„ Вие сте най-хубавите посланици на България в Израел, тъй като вие постоянно сте били наши другари “, акцентира президентът. Президентът изрази признателността си за ентусиазма, с който българските евреи пазят традициите и духа на двустранните връзки със основаните клубове, организации и сдружения.

„ С президента Ривлин споделяме обща позиция, че връзките сред България и Израел би трябвало да бъдат доста по-активни и ползотворни във всички области, освен във връзка с стопанската система и вложенията “, уточни още президентът.

В изявлението си президентът Радев беше безапелационен, че невижданият акт на спасяването на българските евреи през Втората международна война с съображение е мотив за горделивост за всеки българин. По думите на Румен Радев това не се дължи на случайност, а на построените вековни връзки сред българи и евреи. „ Нашата еврейска общественост в България постоянно е била интегрирана пълноценно и е била неразделна част от българското общество. Винаги българските евреи са били един до друг със своите български съграждани в битките на българския народ, както и в челните редици на науката, образованието и изкуството в България “, акцентира още Румен Радев.

В ръководената от българския държавен глава делегация за визитата в Израел вземат участие ръководителят на Организацията на евреите в България Александър Оскар, както и София Коен, ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет на Религиозната общественост на евреите в България и член на Националния съвет на религиозните общности в България. В срещата участваха десетки представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР