Общият показател на доверие на потребителите през април нараства с

...
Общият показател на доверие на потребителите през април нараства с
Коментари Харесай

Потребителските нагласи и финансовите очаквания се подобряват

Общият индикатор на доверие на потребителите през април нараства с 1.8 пункта по отношение на равнището си от януари, регистрира наблюдението на Националния статистически институт.

Повишаване на потребителското доверие се регистрира измежду популацията както в градовете, по този начин и в селата - надлежно с 1.0 и 4.1 пункта.

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена, до момента в който упованията им за идващите дванадесет месеца се усъвършенстват.

По отношение на финансовото положение на семействата през последните дванадесет месеца се следи прочут оптимизъм в оценките на живеещите в градовете за разлика от популацията в селата, което показва малко по-негативна настройка спрямо три месеца по-рано.

Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, по този начин и от селата за идващите дванадесет месеца са по-благоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор се усилва с 1.6 пункта.

Потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани през януари. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Относно безработицата в страната през идващите дванадесет месеца упованията се изместват към опазване или нищожно понижение (балансовият индикатор се намалява с 4.2 пункта и доближава най-ниската си стойност от юли 2001 година досега).

През април по-голяма част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният дял понижава спрямо предходното наблюдаване.

Последната анкета регистрира леко усъвършенстване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, като и желанията на потребителите в градовете да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са удобни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР