Общият обем внесен втечнен природен газ от Съединените щати в

...
Общият обем внесен втечнен природен газ от Съединените щати в
Коментари Харесай

ЕС е увеличил 4.5 пъти вноса на втечнен газ от САЩ за година

Общият размер импортиран полутечен природен газ от Съединените щати в Европейския съюз се е нараснал над четири пъти и половина от юли 2018 година

Това сочи оповестено през днешния ден известие на Европейската комисия. С почти 13 милиарда кубически метра годишно доставките са близо близо 3.5 % от европейския импорт на газ.

Данните се оповестяват година откакто бе подписана (точно на 25 юли 2018 г.) взаимната декларация на Европейски Съюз и Съединени американски щати за разширение на търговията. " От юли 2018 година Европейски Съюз е повишил доста вноса на полутечен газ от Съединени американски щати - с 367 %, " се споделя в документа.

През 2019 година почти една трета (32%) от американския експорт на полутечен природен газ е постъпила на европейския пазар. Съединени американски щати са станали третият максимален снабдител на природен газ в Европейски Съюз, до момента в който Европейски Съюз се е трансформирал в основен покупател на втечнения американски газ. Прогнозата е, че до 2023 година годишният размер на доставките може да се удвои.

 Европейски Съюз е нараснал 4.5 пъти вноса на полутечен газ от Съединени американски щати за година
© Скрийншот ec.europa.eu

В статистическото приложение към отчета графиката демонстрира, че над четирикратното нарастване (до 3.5% общия импорт от 363 милиарда куб. м годишно) е почнало след срещата на досегашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп.

За съпоставяне преди този момент, от април 2016 до юли предходната година, т.е. за малко над две години, са доставени едвам към 3 милиарда кубични метра.

Статистика за втечнения газ, импортиран в Европейски Съюз от Съединени американски щати

И България стартира да получава полутечен природен газ за вътрешното си ползване - това се случи за пръв път преди съвсем два месеца по контракт сред " Булгаргаз " и холандската KOLMAR NL. Споразумението бе за 90 млн. куб. м газ с генезис от Съединени американски щати - от записаната в Хюстън Cheniere Energy. Количествата ще се разтоварват на терминала " Ревитуза " край Атина и ще постъпват през връзката Сидирокастро-Кулата, чийто реверсивен потенциал е до 5 млн. кубика дневно. За третото тримесечие със същия снабдител са контрактувани още 50 млн. куб. метра. България обаче не е включена в разбивката в документа на Еврокомисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР